Miksi työttömyyskassaan kannattaa liittyä jo opiskeluaikana?
Opettajan uran alussa työsuhteet ovat usein lyhyitä, ja välissä on eripituisia työttömyysjaksoja. Liittymällä SOOLin kautta työttömyyskassan jäseneksi voit jo opiskeluaikaisilla työsuhteilla kartuttaa tulevaa työttömyysturvaasi.
Opeopiskelija 2/25
RAMI SETÄLÄ
Työttömyyskassaan liittyminen on vähän kuin vakuutuksen ottaminen. Siinä varaudutaan tiettyyn riskiin (työttömyys) ja pyritään ennakoimaan niitä taloudellisia vaikutuksia, joita riskin toteutumisesta seuraa. Työttömyyskassojen jäsenilleen maksama ansioon suhteutettu työttömyyspäiväraha on huomattavasti Kelan maksamaa työttömyysturvan peruspäivärahaa suurempi.
Oikeus ansiopäivärahaan tavallaan "ansaitaan" työttömyyskassan jäsenyysaikana tehdyn palkallisen työn ja jäsenmaksujen perusteella. Työttömyyskassaan kuuluminen siis maksaa, mutta työttömyyskassajärjestelmä eroaa vakuutustoiminnasta sikäli, että siinä ei ole kyse liiketoiminnasta eikä kassan tavoitteena ole liikevoiton tekeminen.
Opettajan työuran alussa usein pätkätyöttömyyttä
Monen opettajaksi valmistuneen ensimmäiset palvelussuhteet ovat erilaisia sijaisuuksia, joiden välissä on työttömyysjaksoja ja uusien pätkäpestien etsintää. Niin sanottu koko lukuvuoden sijaisuuskin päättyy usein – ei pitkään kesälomaan, vaan vähintään elokuulle kestävään työttömyyteen.
Kun valmistuttuaan ja ensimmäisen työpaikkansa saatuaan liittyy ammattijärjestön jäseneksi ja samalla työttömyyskassaan, pitää työssäoloehtoa kerätä 12 kuukauden verran, ennen kuin on oikeutettu ansiopäivärahaan. Jo opiskeluaikaisten työsuhteiden perusteella kertyneestä työssäoloehdosta voisi siis olla rahanarvoista hyötyä juuri työuran alkuvaiheessa.
SOOLin jäsenet eivät ole ammattijärjestön jäseniä eivätkä automaattisesti kuulu työttömyyskassaan. Opetus ja tiede -työttömyyskassaan liittyminen SOOLin kautta on kuitenkin mahdollista lyhyenkin omaan opiskelualaan liittyvän palkallisen työsuhteen, esimerkiksi sijaisuuden, perusteella.
Mikä työssäoloehto?
Syksyllä 2024 voimaan tulleen lakimuutoksen myötä työssäoloehto piteni 12 kuukauteen ja sitä kertyy vain niiltä kuukausilta, jolloin palkkatuloa on vähintään 465 euroa kuukaudessa. Täysi työssäoloehtokuukausi kertyy, kun palkkatulo on 930 euroa kuussa.
Vain kassan jäsenyysaikana tehty palkallinen työ kerryttää ansioon suhteutettua työttömyysturvaa, mutta työssäolon ei tarvitse olla yhtäjaksoista. Esimerkiksi päätoimisen opiskelun perusteella työssäoloehtoa voi kerätä jopa usean vuoden ajalta. Päätoiminen opiskelija ei kuitenkaan voi saada työttömyyspäivärahaa ja oikeus etuuteen alkaa vasta kun opinnot ovat päättyneet ja tutkintotodistus saatu.
Liittyminen helposti Omat tiedot -palvelussa
Työttömyyskassaan liittymisen perusteena tulee olla voimassa oleva, palkallinen palvelussuhde, ja työssäoloehto alkaa kertyä heti liittymispäivästä. Kassan jäseneksi ei voi liittyä takautuvasti, mutta etukäteen ilmoittautuminen on mahdollista, kun työsuhde on jo sovittuna ja tiedossa.
Liittyminen tapahtuu kirjautumalla jäsenten Omat tiedot -palveluun SOOLin sivujen kautta ja sen jälkeen kaikki palkallinen työ kerryttää työssäoloehtoa. Työsuhteista ei tarvitse ilmoittaa mihinkään, vaan tärkeää on säilyttää itsellään kaikki työsopimukset ja virkamääräykset. Niitä tarvitaan siinä vaiheessa, kun haet ansiopäivärahaa.
Jos siirryt Opetus ja tiede -kassaan jostain muusta työttömyyskassasta, siirtyy aiemmin kertynyt työssäoloehto mukana.
Ansiopäivärahan määräytyminen
Ansiopäivärahaa on mahdollista saada työttömänä työnhakijana, kun on täyttänyt 12 kuukauden työssäoloehdon kassajäsenyyden aikana ja maksanut jäsenmaksut koko ajalta. Ennen päivärahahakemuksen tekemistä tulee olla ilmoittautuneena työvoimapalveluihin työttömäksi työnhakijaksi ja se on syytä tehdä viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä.
Ansiopäivärahan suuruus lasketaan työttömyyttä edeltävän palkan perusteella ja se koostuu kiinteästä perusosasta sekä ansio-osasta. Ansiopäivärahan taso on nykyisin porrastettu. Tämä tarkoittaa, että päivärahan taso laskee, kun päivärahaa on maksettu tietty aika.
Työttömyyskassojen yhteisjärjestön sivuilta löytyvällä päivärahalaskurilla voit helposti laskea arvion ansiopäivärahasi määrästä.
Lue lisää:
SOOL: Työttömyysturva