Työttömyysturva

Opettajan uran alussa työsuhteet ovat usein lyhyitä, ja välissä on työttömyysjaksoja. Liittymällä työttömyyskassan jäseneksi voit jo opiskeluaikaisilla työsuhteilla kartuttaa tulevaa työttömyysturvaasi.

Opettajien Työttömyyskassa vaihtoi nimeä vuoden 2023 alusta ja on nyt Opetus ja tiede -työttömyyskassa.  

SOOLin jäsenet eivät ole ammattijärjestön jäseniä eivätkä automaattisesti kuulu työttömyyskassaan. Opetus ja tiede -työttömyyskassaan liittyminen SOOLin kautta on kuitenkin mahdollista lyhyenkin omaan opiskelualaan liittyvän palkallisen työsuhteen, esimerkiksi sijaisuuden, perusteella.

Vain kassan jäsenyysaikana tehty työ kartuttaa ansioon suhteutettua työttömyysturvaa. Liittymisen perusteena tulee olla voimassa oleva, palkallinen työsuhde. Kassan jäseneksi ei voi liittyä takautuvasti.

Opetus ja tiede -työttömyyskassan jäseneksi voi liittyä, kun on palkkatyöntekijänä koulutuksen, opetuksen, sivistyksen, psykologian tai tutkimuksen alalla tai kun suorittaa korkeakoulututkintoa ja on samanaikaisesti opiskelualaansa liittyvässä palkkatyössä.

Valmistumisen jälkeen kassajäsenyys jatkuu Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n kautta, kun heti ensimmäisen, lyhyenkin opetusalan työsuhteen aikana liittyy ammattijärjestön jäseneksi. 

Opetus ja tiede -työttömyyskassan jäsenmaksu vuonna 2023 on 5,oo € kuukaudessa. Kassamaksu maksetaan SOOLin vuosijäsenmaksun lisäksi kuukausittain – sekä työ- että opiskeluajalta.

Maksuohjeet vuoden 2023 työttömyyskassamaksuja varten on lähetetty tammikuussa sähköpostitse kaikille SOOLin kautta kassaan kuuluville. Oman maksutilanteesi voit tarkistaa Omat tiedot -sivuilla valitsemalla valikosta "Jäsenmaksut". Sinulle lähetetyt maksutiedot löytyvät valitsemalla valikosta "Viestit".

Työttömyyskassan jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia. Vuoden 2022 jäsenmaksut siirretään Verohallintoon verottajan määräämänä eräpäivänä alkuvuodesta. Verottajalle ilmoitetaan sen hetkinen jäsenmaksutilanne.

 

Jaa sivu somessa

Tweet