24.8.2022

Hei uusi aloittava opetus- tai kasvatusalan opiskelija!

Intoa ja uteliaisuutta opintoihin ja opiskeluelämään! Fuksina olemisen voi kokea vain kerran.

ANNA RANTAMÄKI
Opeopiskelija 3/22

ONNEA AURAVALINNASTASI! Olet opiskelemassa huippujoukkoon! Edessä on monta innostavaa ja jännittävää vuotta, joihin tulee opiskelun lisäksi sisältymään paljon lämpimiä muistoja ja naurua.

Muistan itse, kun aloitin opiskelut käsityönopettajan koulutuksessa Helsingissä. Kaikki oli uutta ja jännittävää ja jo pelkkä kampukseen tutustuminen ja siellä kulkemaan opettelu olivat fuksille aikamoinen seikkailu. Silloin en vielä tiennyt, mitä kaikkea opinnot voivatkaan tarjota niin itse sisältöjen, mutta myös esimerkiksi erilaisen toiminnan saralla.

Omana fuksivuonnani pääsimme käymään monissa erilaisissa fuksitapahtumissa, joita järjestivät niin ainejärjestöt kuin tiedekunta ja jopa koko yliopiston ylioppilaskunta. Tuntui, että oli osana jotain suurempaa ja jotain hienoa. Yliopisto- ja opiskeluyhteisö onkin muodostunut itselleni todella tärkeäksi opiskelujeni aikana.

UUTENA OPISKELIJANA kannattaa ottaa kaikki irti niistä kokemuksista, joita voit vain ensimmäisenä opiskeluvuonnasi saada. Kaikki fuksitapahtumat, erilaiset muut opiskelijatapahtumat, lukupiirit, yhteiset illanistujaiset ja muut kun voi kokea ensimmäistä kertaa vain kerran. Mikset siis kokeilisi sitä heti aloittaessasi?

Olen itse aloittamassa viimeistä vuottani yliopistolla ja katson lämmöllä kaikkia opintojaan aloittavia opiskelijoita. On ihanaa nähdä se into ja uteliaisuus, mitä itsekin koki fuksina tutustuessani oman alan saloihin sekä opiskelijaelämään.

”Opiskellessa tuppaa olemaan
yksinäistä ilman opiskelukavereita.”

Kannustan myös nyt korona-ajan opinnoista ensimmäistä kertaa kunnolla kampukselle palaavia opiskelijoita, niin sanottuja ”koronafukseja” ottamaan myös nämä samat ilot irti akateemisesta iästä huolimatta. Opiskellessa kun tuppaa olemaan melko yksinäistä ja yksipuolista ilman niitä opiskelukavereita.

JOSSAIN VAIHEESSA omalla polullani kävi niin, että päädyin jo fuksivuonnani mukaan myös järjestötoimintaan. Tätä voin myös suositella täydellä sydämellä joka ikiselle tätä tekstiä lukevalle! Järjestötoimijana pääset tekemään juuri itsesi näköistä toimintaa ja luomaan ihania muistoja kaikille, jotka esimerkiksi järjestämiinne tapahtumiin osallistuvat. Olen itse nauttinut tästä hommasta niin paljon, etten näin viimeisenäkään vuotena osannut tai halunnut irtautua toiminnasta – ja se on mielestäni aika ihanaa!

Parasta on päästä kokemaan perinteitä, joita juuri sinun kotijärjestössäsi toteutetaan, mahdollisesti edelleen samoin, kuin järjestön perustamisaikoina. Pääset olemaan runollisesti ilmaistuna osa jatkumoa ja historiaa. Totta kai myös toiminnan kehittäminen ja uudistaminen ovat kohdallaan joissain tilanteissa. Kaikkeen tähän juuri sinulla on kaikki mahdollisuudet ja avaimet vaikuttaa niin halutessasi. Maailma on auki! 

OPETUS- JA KASVATUSALAN opiskelijana olet laskeutunut sellaiseen innokkaiden tekijöiden joukkoon, että harvassa paikassa kohtaa samanlaista. Tätä ihanaa ja lämmintä yhteishenkeä ja auttamishalua pääset jakamaan myös maanlaajuisesti esimerkiksi SOOLin Talvipäivillä, jossa mielestäni tiivistyi fuksivuonna se, että oikeasti keltä vain voi kysyä apua ja kukaan ei tuomitse.

Uskalla siis avoimin mielin tutustua niin vuosikurssilaisiisi, oman alan opiskelijoihisi, muihin kampuksellasi opiskeleviin, sekä kaikkiin mahdollisiin muihin kohtaamiisi ihmisiin, sillä koskaan et tiedä, mitä kukin kohtaaminen voi tuoda mukanaan. Tulevaisuudessa, työllistyit sitten minne tahansa, tästä kaikesta on suunnattomasti hyötyä sinulle ja kaikille joiden kanssa teet töitä.

Toivotan jokaiselle uudelle opiskelijalle intoa ja uteliaisuutta opintoihin ja opiskeluelämään. Fuksina olemisen kun voi kokea vain kerran! 


Kirjoittaja on entinen SOOLin aluetoimija ja hallituksen jäsen. 
 


Lisää aiheesta

27.2.2024

SOOLin Talvipäivät Helsinkiin vuonna 2025

Talvipäivät palaa ensi vuonna pääkaupunkiin 35 vuoden tauon jälkeen. Opettajaksi opiskelevien Talvipäiviä on järjestetty vuodesta 1947 alkaen ja nykyisin tapahtuma kokoaa vuosittain yhteen jopa kolme tuhatta eri alojen opeopiskelijaa ja tarjoaa monipuolista ohjelmaa ulkourheilusta livemusaan.

22.2.2024

SOOLin Talvipäivät kokoaa opeopiskelijat Tampereelle

Opettajaksi opiskelevien legendaariset Talvipäivät pidetään tänä vuonna Tampereella viikonloppuna 23.–25. helmikuuta. Ohjelmassa on muun muassa Talvirieha kilpailulajeineen lauantaina sekä iltabileet, joissa pääesiintyjänä nähdään Robin Packalen.

19.2.2024

Koska oli joku, joka uskoi sen tapahtuvan

Opetusalan tärkeydestä puhutaan jatkuvasti, mutta se ei näy palkassa tai työoloissa, joten miksi kukaan enää haluaisi opiskella opettajaksi? Haastattelimme opetusalan ammattilaisia valaistaksemme sitä, miksi tälle alalle lähdetään – ja miksi siihen rakastutaan yhä uudelleen ja uudelleen.

19.2.2024

Making of SOOLin Talvipäivät

Edessä on vuoden odotetuin viikonloppu. Talvipäivät on opeopiskelijan opintojen ehkä ikimuistoisin tapahtuma, mutta mitä kaikkea yli 3 000 osallistujan tapahtuma vaatii?

19.2.2024

Onko opettajankoulutus muuttumaton linnake yliopistoissa?

Laaja selvitys paljastaa viimeisen vuosikymmenen leikkausten vaikutukset laatuun ja kestävyyteen. Opettajankoulutuksen opiskelijamäärien kasvuvauhti on ollut merkittävästi korkeampi kuin muilla koulutusaloilla mutta rahoituksen leikkaukset kovempia.

Jaa sivu somessa

Tweet