29.1.2016

Erkka Experiense 2015

Erkka Eksperiense on kaikkien Suomen erityispedagogiikkaa pääaineenaan opiskelevien vuotuinen viikonlopputapahtuma, jonka isäntänä jokainen erkkakaupunki vuorollaan toimii.

LOTTA AAVIKKO
Soolibooli 1/16 

Kaikkien kaupunkien vieraat olivat panostaneet kesä-teemaisiin sitseihin.

Paljon oli ideoita, paljon epäilyksiä ja kaikkein eniten innostuneisuutta kun aloimme viime keväänä suunnitella perinteistä Erkka Eksperienseä. Karjalan kunnailla, itäisen Suomen menomekassa eli Joensuussa EE järjestettiin viimeksi vuonna 2012 joten jo oli aikakin seikkailla jälleen "Susirajan sankareinakin" tunnetun Itä-Suomen yliopiston erkkapedan jengin marssittamana.

Kun tapahtumapäivä sitten koitti perjantaina 23. lokakuuta, oli Joensuussa jännittyneet fiilikset. Kaikki oli valmista vieraita varten ja joensuulaisen koulun liikuntasalissa odoteltiin kuumeisesti ensimmäisiä saapuvia. Pikkuhiljaa paikalle alkoi saapua enemmän ja enemmän porukkaa ympäri Suomen ja levottomia "koska tää niiku alkaa" kysymyksiä alkoi kuulua.

Kun suurin osa porukasta alkoi olla paikalla, startattiin vuoden 2015 Erkka Eksperiense perjantain tapahtuman järjestelijöiden sekä Joensuun erkkojen ainejärjestön, Poikkeus ry:n hallituksen esittelyillä. Sitten aloitettiin klassisilla tutustumisleikeillä, joissa pikkuhiljaa alkoi hahmottamaan kuka on mistäkin. Porukkaa oli saapunut jokaisesta erkkakaupungista eli Helsingistä, Jyväskylästä, Turusta sekä mitä positiivisimpana yllätyksenä, syksyllä 2015 aloittaneelta Oulun erkan laitokselta.

Kuten kaikkiin hyviin opiskelijatapahtumiin, kuului tutustumisiltaankin mukavasti sykettä ja naurua nostattava, se klassisista klassisin, ponileikki. Ponileikin ja monien muiden hauskojen esittely- ja hölmöilyleikkien jälkeen lähti reipas ja yllytyshullu porukka vielä tutustumaan Joensuun yöelämään vaikka moni päättikin, että seuraavaan päivään tarvittiin kaikki mahdollinen nukkumisaika.

Impropajassa nähtiin huikeaa heittäytymistä

Ja menevä päivä meillä olikin edessä! Lauantai valkeni hieman väsyneissä, mutta odottavissa tunnelmissa. Aamupalaa oli tarjolla koko porukalle ennen kuin koulutuspäivä potkaistiin yhteisellä briiffillä käyntiin. Koko sadan erkkaopiskelijan porukka jaettiin neljään ryhmään, jotka koostuivat kaikkien kaupunkien opiskelijoista.

Koulutus"pajoja" oli neljä, ja niitä pitivät Joensuun erkan laitoksen henkilökunta sekä yhtä pistettä Poikkeuksen hallitus. Monipuolinen koulutuspaketti koostui pajoista, jotka käsittelivät esimerkiksi vahvuuspedagogiikkaa, sujuvan lukutaidon harjoittelua sekä puheentuottamisen vaikeuksia ja vaihtoehtoisia kommunikointitapoja.

Pajoissa keskusteltiin, jaettiin kokemuksia ja esimerkiksi harjoiteltiin jo viime vuoden EE:ssä joillekin tutuiksi tulleita tukiviittomia. Vaikka pajoissa toistuivat varmasti jo edistyneille opiskelijoille tutut teemat, koettiin pajat innostaviksi ja uusia näkökulmia antaneiksi. Poikkeuksen hallituksen paja halusi erottua suoranaisesta erityispedagogiikasta ja tällä rempseällä rastilla tehtiin improvisaatioharjoituksia.

Improvisaatio- ja heittäytymistaidot ovatkin tuikitärkeitä jokaiselle tulevaisuuden opettajalle vaihtuvassa ja menevässä koulumaailmassa, jossa kaikkea ei voi suunnitella, eikä moni asia aina mene suunnitelmien mukaan. Impropajassa nähtiin huikeaa heittäytymistä monille hyvinkin tuntemattomissa porukoissa ja tämä rentous ja uskaltaminen olikin upeaa katseltavaa.

Farkut vaihdettiin verrarihousuun

Täpäkän koulutuspäivän jälkeen oli pieni hetki aikaa hengähtää ennen lähtöä päätähuimaavaan Aarteenmetsästykseen. Tässä menevässä ja leikkimielisessä kilpailussa ratkottiin arvoitusta Joensuun kaupungilla paikkoihin ja nähtävyyksiin tutustuen. Kilpailu käytiin taas eri kaupunkien opiskelijoista koostuneissa joukkueissa, joka toi mieletöntä heittäytymistä, uutta kaveruutta ja hulluttelua joukkueiden huimiin suorituksiin.

Järjestäjät olivat edistyksellisinä tulevaisuuden opettajina ottaneet esimerkillisesti kaikille meille tutun TVT:n haltuun ja hyödyntäneet sitä ennen näkemättömällä tavalla QR-koodien ja huikean koostevideon muodossa, joka kaikkien yllätykseksi illan sitseillä esitettiin. Videolla nähtiin monenlaisia suorituksia muun muassa sylitanssia Susipatsaalle, ohikulkijoiden viihdyttämistä sekä kaikkein eniten spontaania heittäytymistä ja uusien tuttavuuksien kanssa ilakointia.

Illalla olikin sitten aika sitsien, joka on EE:ssä muodostunut lauantai-illan perinteeksi. Tänä vuonna teemana oli se vuodenaika, jolloin emme useimmiten opiskelutovereita kohtaa, eli kesä. Vaikka ulkona satoi ja tuuli, saapui juhlasaliin mitä värikkäimpiin kesähepeneisiin pukeutunutta sitsikansaa. Eri kaupunkien sitsiperinteet sekoittuivat mukavasti ja aiheuttivat tietenkin pientä hämmennystä.

Illan kuluessa sangria virtasi ja vaikkei Pohjois-Karjala ennen ehkä kaikille ollutkaan tuttu, raikui se kaikkien kaupunkien edustuksien äänihuulilta oikein remakasti loppuillasta. Farkut siis vaihdettiin verrari- tai shortsihousuun ja jatkoille siirryttiin vauhdikkaissa, mutta teemaan sopien oikein aurinkoisissa tunnelmissa. Jatkojenjatkotkin saatiin tietenkin järjestettyä majoituskoululle ja niin kuin ainejärjestömme Poikkeus ry:n tapoihin kuuluu, poikkeuksellisen riehakkaat sitsit meillä jälleen kerran oli. Kyllä erkat osaa bailata!

Sunnuntaiaamu valkeni lumisateisena ja jokseenkin väsyneenä. Kello kahdeltatoista oli katettu varsin runsas brunssi yliopiston tiloihin ja sitä nautittiinkin antaumuksella. Kahvia ja Daim-kakkua upposi porukkaan rauhallisissa mutta lempeissä tunnelmissa ja sitten olikin pikkuhiljaa aika lähteä kotimatkoille.

Joensuun erkkajengi ja Poikkeus ry kiittävät erittäin runsaslukuista Erkka Eksperiense -porukkaa erityisen poikkeuksellisesta viikonlopusta! Nähdään ensi vuonna Jyväskylässä!


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet