28.1.2021

Ei ole sinun tehtäväsi olla kaikkea kaikille

Toisinaan on hyvä pysähtyä ja kysyä itseltään miten minä voin ja olenko minä onnellinen.

SAANA YLIKRUUVI
Opeopiskelija 1/21

UUSI VUOSI, uudet kujeet vai uusi vuosi vanhoilla kujeilla uusiksi naamioituna? Vuoden aloitukseen liittyy aina sama mystiikka kuin syksyn aloitukseen. Oli tiedossa sitten uusi kalenterivuosi tai uusi lukuvuosi, omat odotukset ovat korkealla ja elämä tuntuu saaneen uuden alun. Lupaukset saattavat usein olla esimerkiksi, että tänä vuonna olen parempi ihminen ja näen enemmän kavereita, suoriudun töistä paremmin tai nostan keskiarvoani opinnoissa. 

TOISINAAN ON hyvä pysähtyä ja kysyä itseltään miten minä voin ja olenko minä onnellinen. Uuden vuoden aloittaminen voi tuntua hyvältä kohdalta tarkastella elämää. TV-sarja Orange Is The New Blackin tunnuskappaleessa lauletaan ”taking steps is easy, standing still is hard”. 

Ehkä vuoden vaihtuminen tuntuu turvalliselta tilanteelta kuunnella itseään, sillä silloin some täyttyy ihmisten vuoden reflektoinnista. Ilmiö saattaa väkisinkin ajaa pohtimaan, millainen minun viime vuoteni oli ja haluanko ensi vuodesta samanlaista. 

OTSIKOIN TÄMÄNKERTAISEN palstan lausahduksella, joka sai minut pysähtymään syksyllä 2020. Porissa vanhaa bussiasemaa vastapäätä on jo vuodesta 1969 lähtien sijainnut kapakka nimeltään Rattaanpyörä eli Rattis, jonka oven eteen oli kerran sijoitettu taulu tekstillä ”ei ole sinun tehtäväsi olla kaikkea kaikille”.

Syystä tai toisesta tuo lause (tai mahdollisesti painavan matkalaukun vetäminen) sai minut pysähtymään ja ikuistamaan lauseen kamerani kuvarullaan. Nyt kyseinen lause on seinälläni muistuttamassa minua joka päivä siitä, että on okei olla olematta kaikkea kaikille, mukaan lukien omalle itselleen. 

HYVÄ KÄSITYS itsestä ja omista kyvyistä on lähtökohta kaikelle hyvälle. Minä itse olen usein se, joka vaatii kaikista eniten itseltäni. Jos minä en anna itselleni lupaa olla olematta kaikkea, kuka sen antaa? Omassa tapauksessani se on tekstitaulu, jossa k-kirjaimet loppuivat kesken ja kaikesta tuli kaicci.

Haluan jakaa taulun sanat kanssanne ja niiden myötä toivottaa ihanaa uutta vuotta kaikille. Olkoon se vuosi, jota voi tulevaisuudessa muistella hyvällä. 


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet