24.8.2022

Aimo Jalla: Oikea mökki hänen itsensä kokemana

Ja niin kävi, että kesäloma loppui.

Opeopiskelija 3/22 pakina

Ja niin kävi, että kesäloma loppui. Jo eläköitynyt, mutta edelleen sijaistamaan suostunut vanhempi lehtori Elias Jekoweh päätti laittaa kesämökkinsä talvikuntoon. Monennenko kerran, oi monennenko, Elias mietti itsekseen.

– On se vaan kesämökki tämä meidän. Millaisia hausseja nykyään rakentavat mökeikseen. Ne mitään mökkejä ole. Pullamössökansan asujaimistoja. Taloja, huviloita, kartanoita. Tulee sähkö, tulee vesi, on hierova suihku, ammetta poreilla ja ilman. Viinikaappi. Ei ole mökki sellainen, ei. Ja alkoholia ryystetään joka paikassa. Niin altaassa kuin sen ulkopuolella. Ja kukas sitä nyt jaksaisi krapulassa vettä kantaa, Elias pasmitti itsekseen ja jatkoi:

– Ja kaiken pitää olla uutta. Vanhat sohvat, aivan vielä toimivat, heitetään kaatopaikkakuormaan. Kun ei nahkasohva sovi nykyään hirsihuvilaan. Perkele, meidän huvilaan on sopinut jo 40 vuotta. Tätä aiemmin sohvaa käytettiin kotona kymmenen vuotta. Mutta kun katsotaan silmät molloina mökkiremonttiohjelmia. Ihanan valoisaa tulee valopäille. On niin seesteistä että. Kaikki sileeksi. Pitää olla herttaisempaa kuin kotona. Ja sävysävyyn pukeudutaankin sisustuksen kanssa niin, ettei edes ihmistä seinästä huomaa.

– Kyllä oikea mökkeily on sellaista, että pientä vaivaa nähdään. Jää turhien pohdinta vähemmälle. Ei tule perisuhdeongelmatkaan niin herkästi mieleen. Pari mottia kun tekee itse halkoja ja kantaa saunavedet, niin kummasti viha tasaantuu. Jos koko ajan sieppoo valkkaria ja katsoo emäntää kliinisissä olosuhteissa, niin ennen pitkää alkaa parempikin pärstä kyllästyttää. Näyttää se emäntäkin vaihtelevammalta, kun joskus sonnustautuu entiseen parempaan tuulipukuun ja tekee vähän puutarhahommia. Avot, sen jälkeen äitienpäivälahjaksi ostettu Marimekon kylpytakki näyttää hyvältä nahkasohvalla istuvan päällä. Viekoittelevan katseen, jos vielä luo…

– Ja ne illat kynttilän valossa. Ei niissä oo mitään jännitystä, jos tietää, että napsauttamalla saa sähkövalon päälle. Se syö romantiikan, sanokaa mun sanoneen. 

– Mutta parasta meidän mökillä on se, mitä ei enää monella oo. Tuotiin muutama vuosi sitten vanha vesisänky tänne. Kyllä vesisänky on mökille aivan passeli. On vesistön tunnelma makuualkovista lähtien. Siinä kun kelluupi emännän kanssa ja ihailee seinälle ripustettuja sulkapallomailoja, tietää olevansa oikealla tiellä mökkeilyssä ja elämässä yleensäkin…
 


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet