16.5.2014

Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta

Opettajan työn vaatimustaso ja laaja-alaisuus eivät voi kasvaa määrättömästi samalla kun koulutuksen järjestämisestä leikataan huomattavasti.

JULIA PETÄJÄ
Soolibooli 3/14 pääkirjoitus

Nuoret opettajat kokevat työssään eniten epäasiallista kohtelua ja kiusaamista. Alle 30-vuotiaista opettajista 20 prosenttia on kokenut kiusaamista, kun taas verrokkina yli 60-vuotiailla määrä on vähentynyt kahteen prosenttiin. Tulokset paljastaa OAJ:n 2013 teettämä työolobarometri, johon vastasi 1 347 opettajaa eri koulutusasteilta ja eri puolilta Suomea. Sama kyselytutkimus väläyttää toistakin karua lukua: Alle 30-vuotiaista opettajista 47 prosenttia kokee itsensä erittäin tai melko usein poikkeuksellisen väsyneeksi.

Nuori opettaja on useimmiten myös työuraansa aloittava uusi opettaja, ja mahdollisesti vieläpä määräaikaisessa työsuhteessa. Uusi työympäristö uusine työtovereineen ja oppijoineen on jo itsessään häkellyttävä, puhumattakaan työn osa-alueista, joihin opettajankoulutus ei ole riittävästi antanut eväitä. Ei siis ole ihme, jos uusi opettaja kokee työssään riittämättömyyttä, eikä selviä työhöntulovaiheesta ilman erityistä tukea ja ohjausta. Työnantajaa tulisikin velvoittaa järjestämään pysyviä rakenteita mentoroinnin eli opettajien vertaistuen mahdollistamiseksi.

Kun koulutuksesta puhutaan, on keskipisteessä usein oppijan hyvinvointi. Hyvä niin, mutta on puhuttava myös opettajien hyvinvoinnista, joka heijastuu väistämättä myös oppijoiden hyvinvointiin. Opettajan työn vaatimustaso ja laaja-alaisuus eivät voi kasvaa määrättömästi samalla kun koulutuksen järjestämisestä leikataan huomattavasti. Mikäli työn kuormittavuuteen ja työhyvinvointiin ei kiinnitetä huomiota, voi opettajan työn vetovoimaisuus kärsiä.

Eduskuntavaalit järjestetään keväällä 2015. Parhaillaan eri puolueet päivittävät poliittisia ohjelmiaan tulevalle kaudelle. On siis paras aika vaikuttaa siihen, miten esimerkiksi uuden opettajan asema tulisi huomioida paremmin päätöksenteossa. SOOLin liittokokous tyrmäsi opettajankoulutukseen kohdistuvat resurssileikkaukset, jotka väistämättä vaikuttavat tulevien opettajien ammattitaitoon. Resurssileikkausten sekä koetun väsymyksen ja epäasiallisen kohtelun valossa tilanne on kestämätön. Vuosi ennen vaaleja on eduskuntaan halajavilla korvat auki kansan suuntaan. On siis aika tarttua tilaisuuteen ja herättää keskustelua yhteiskuntamme arvoista sekä koulutuksen asemasta hyvinvoinnin rakentajana.

Tuen vaalivaikuttamiseen antaa SOOLin liittokokouksen muodostamat eduskuntavaalitavoitteet, joista tullaan tuottamaan materiaalia keskustelunherättelyn tueksi. Lisäksi toimelias liittokokous muun muassa vaikutti tulevan kauden toimintasuunnitelmiin sekä valitsi hallitustoimijat kaudelle 2014–2015. Paljon onnea uusi hallitus! Hallitus on todellinen näköalapaikka koulutuspoliittiseen vaikuttamiseen. Muistakaa soolilaiset olla yhteydessä hallituslaisiin ja viedä heille paikallisia koulutuspoliittisia sekä järjestöllisiä kuulumisianne. Vain tällä tavoin hallitus voi todella olla yhteisellä asialla ja auttaa ainejärjestöjä edunvalvonnassa ja vaikuttamistyössä.

On minun aikani kiittää ja kumartaa syvään. Olen äärimmäisen kiitollinen mahdollisuudestani toimia SOOLin puheenjohtajana ja Sooliboolin päätoimittajana. Ajatuksia ja sanoja on lähetetty tiheästi matkalleen, mutta pian on aikani hieman hiljentyä ja antaa tilaa seuraaville sanansaattajille. Kiitos lukijat ja rentouttavaa kesää!


Lisää aiheesta

13.5.2024

Roolin vaihto opiskelijasta opeksi

Korkeakoulutus takaa teoriapohjan, jolle opettajan ammattitaito rakentuu työkokemuksen myötä. Työelämään siirtyessään pääsee mukaan prosesseihin ja tilanteisiin, joita varten ei ole voinut opettajankoulutuksessa harjoitella, mutta joista kuitenkin selviytyy.

13.5.2024

”Tää on nyt ihan vaan tällanen tavallinen tarina”

Opintojen päättymisen kohdalla moni vastavalmistunut opettaja pohtii, mihin suuntaan elämä vie. Omaa jaksamistaan ja arvojaan kannattaa pohtia, mutta töitä voi lähteä rohkeasti hakemaan myös oman mukavuusalueensa ulkopuolelta.

13.5.2024

Terveisiä kesälomalta!

Opiskelu on tekemistä, josta ei lomia kerry. Töiden, opiskelun ja rahan riittämisen kolminaisuus määrittääkin opiskelijan arkea mutta kun elämänvaihe on ohi, voi kaikki kokemukset nähdä arvokkaina ja itsensä monta uutta oppia rikkaampana.

29.4.2024

Toinen lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – SOOL mukana

Uudet lakot koskevat jo aiemmin ilmoitettujen oppilaitosten lisäksi myös uusia toimijoita ja lakot laajenevat musiikin alan oppilaitoksiin. Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, lakko järjestetään 13.–16.5. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

12.4.2024

Lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – koskee myös SOOLin jäseniä

Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, seurauksena on kahden vuorokauden mittainen lakko 23.–24. huhtikuuta. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

Jaa sivu somessa

Tweet