23.1.2015

Tuhannen ja yhden yön tarinoita

Kun puhutaan SOOLista, mainitaan usein edunvalvonta ja koulutuspolitiikka. SOOLilla on kuitenkin myös toinen tärkeä tehtävä: SOOL yhdistää opettajaksi opiskelevat ympäri Suomen.

JOONAS MOLKKARI
Soolibooli 1/15

SOOLiin kuuluvat ainejärjestöt ovat kuin SOOL pienoiskoossa: Ne huolehtivat paikallisesta edunvalvonnasta ja järjestävät tapahtumia. Aktiivinen ainejärjestö luo opiskelijoiden välistä yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä.

Miten ainejärjestö vaikuttaa Sinun elämääsi? Oletko kiinnostunut siitä, mitä ainejärjestösi tekee? Osallistutko ainejärjestösi järjestämiin tapahtumiin? Suosittelen. Kerronpa miksi.

Ensimmäinen viikkoni yliopistossa, Raumalla vietettiin loppukesän lämpimiä päiviä ja öitä. Tuolloin me fuksit jännittyneinä, mutta avoimina tutustuimme yliopisto-opiskelun ja tietenkin opiskelijaelämän maailmaan. Muistan tuon fuksiviikon kuin eilisen. Muistan sen siksi, koska koin silloin jotain sellaista, joka oli muuttava ajatusmaailmani.

"Minä keskityn nyt siihen, että saan opintoni nopeasti tehtyä. En muuta Raumalle, käyn täältä Porista siellä", muistan vahvasti ajatelleeni. Noin kolme päivää opintojen alkamisen jälkeen huomasin olevani täysin väärässä.

Opettajaopiskelijoiden yhdessä tekemisen meininki ja yhteen kuulumisen ilmapiiri imaisivat mukaansa voimalla, jota en ollut aiemmin kokenut. Sama meno jatkuu yhä edelleen.

Olen nyt päässyt opiskelijana emeritus-tasolle: valmistumiseni parasta ennen -päiväys umpeutui viime keväänä. Yhteiskunnan talousviisaiden ja tyhmien sukulaisten kritisoidessa opiskelutahtiani olen intoutunut pohtimaan, mitä tästä kaikesta on jäänyt käteen? Eli siitä, että en tehnytkään opintojani niin nopeasti kuin olisin kyennyt, vaan tein jotain muutakin kuin 300 opintopistettä.

Se muu on ollut vähintään yhtä hyödyllistä: Olen saanut tutustua satoihin uusiin ihmisiin. Olen seikkaillut näiden ihmisten kanssa ympäri maapalloa. Olen saanut valvoa opiskelijoiden etuja paikallisesti ja valtakunnallisesti. Olen saanut olla mukana järjestämässä mitä mahtavimpia tapahtumia. Olen solminut lukuisia koko loppuelämän kestäviä ystävyyssuhteita.

Huh sitä tarinoiden määrää, joita saa kiikkustuolissa muistella. Jos dementia iskee, tiedän mitä viimeisenä unohdan.

Miksi minä tätä Sinulle kerron? Siksi, että ainejärjestösi tekee mielettömän siistiä duunia, kun se luo yhteisöllisyyttä. Se, että joku uhraa omaa aikaansa – ehkä jopa opintojansa – toisten opiskelijoiden hyväksi, on todella arvostettavaa. Kehotan Sinua lämpimästi osallistumaan ainejärjestösi tapahtumiin. Se voi muuttaa elämäsi – tai ainakin opiskeluaikasi.

Ei, en tarkoita, että Sinun pitää päätyä ainejärjestön hallitukseen saati viivästyttää opintojasi. Pelkkä osallistuminen on tärkeää. Ja jos toiminta ei miellytä, vaikuta. Tärkeintä on, että annat ainejärjestöllesi mahdollisuuden. Päätät itse, mihin se voi johtaa.

Mahdollisuus kokea jotain ainutkertaista on ensi kuussa Suomen Turussa. SOOLin Talvipäivät, tuo opettajaopiskelijoiden yhteisöllisyyden voimannäyte, järjestetään jo 69. kerran. Tänä vuonna järjestävä talvipäiväorkesteri on viritellyt soittimiaan sellaiseen tahtiin, että tuota sinfoniaa ei kannata jättää kuulematta. Toimi heti, jos haluat vielä mukaan.

Tiedossa on tuhansia tarinoita, joita voi kiikkustuolissa muistella sekä harkintansa mukaan jälkipolville kertoa. Jos uskaltaa. Tai muistaa.

Kirjoittaja lupaa valmistua maisteriksi tämän kalenterivuoden aikana.


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet