14.3.2014

Tervetuloa joukkoon!

Sporticus ry Jyväskylästä liittyi SOOLin jäsenyhdistykseksi viime kesänä. Valtaosa ainejärjestön jäsenistä valmistuu liikunnanopettajiksi.

ANNA TENHUNEN
Soolbooli 2/14

Sporticus ry on Jyväskylän liikunta- ja terveystieteilijöiden oma ainejärjestö. Tiedekuntaan kuuluu yhteensä noin 1 400 opiskelijaa ja näistä noin 550 opiskelee opettajan pedagogisia opintoja. Pedagogisista koulutuksista valmistuu liikunnan- ja terveystiedon opettajia sekä terveyskasvattajia.

Sporticus liittyi järjestönä SOOLiin kesällä 2013. aikaisemmin liikuntatieteellisen opettajaopiskelijat kuuluivat SOOLiin auskujärjestö Jano ry:n kautta tai ns. henkilöjäseninä.

Edunvalvontaa & tapahtumia

Sporticuksen puheenjohtaja Toni Turu, ymmärsinkö oikein, että opiskelijoita kuullaan melko hyvin eri toimikunnissa ja tiedekuntaneuvostoissa?

– Erittäinkin oikein! Suhteet ovat muutenkin erittäin hyvät henkilökunnan suuntaan lähinnä Sporticuksen aktiivisen roolin ja saman katon alla operoimisen ansiosta. Opettajia näkee jatkuvasti "Liikunnan" käytävillä sekä opiskelijaruokalassamme Sykkeessä. Lisäksi kontaktiopetusta on todella paljon, minkä ansiosta tieto kulkee opiskelijoiden ja opettajien välillä erinomaisesti.

Millaisia tapahtumia ja perinteitä Sporticuksella on?

– Monilla tapahtumilla ja riiteillä on historiaa jo lähes 50 vuotta mutta tapahtuma, jonka myös henkilökunta tietää on perinteinen Pullojuoksu. Nykyään vakiintuneita suosikkeja ovat muun muassa uusille opiskelijoille tarkoitettu Metsäretki, jonka aikana valitaan vuosikurssille "vanhimmat" eli Mamma ja Pappa, sekä tietenkin Kastajaiset, joiden aikana uudet opiskelijat pääsevät pulahtamaan hyiseen Vuorilampeen tai Jyväsjärveen.

– Suosituin tapahtuma lienee Liikunnan Tanssiaiset, joka kerää aina opiskelijat, henkilökunnan ja alumnit hienoon iltajuhlaan. Lisäksi kestosuosikkeina Jouluristeily, Liikunnan omat sitsit, Bänditenttarit (joissa musisoidaan) ja Himoshumallus-laskettelureissu.

Millaista toimintaa/virkistäytymistä teillä hallituksen kesken on?

– Hallituksen kokoukset ovat yleensä melko rentoa yhdessäoloa jo itsessään ja kokouspaikkaa on pyritty vaihtelemaan hotelliaamiaisista ja mökkireissuista aina takkatulen ääressä nautittuihin nokipannukahveihin. Näiden virallisten touhujen lisäksi vietetään säännöllisesti hallitusiltoja, pikkujouluja, mennään hallitusporukalla syömään jne. Monet ovat hyviä ystäviä jo ennestään, joten yhteistä ajanviettoa kertyy todella paljon muutenkin.


Lisää aiheesta

9.5.2019

On uudistumisen aika

Edes parhaista näkökulmista ei ole hyötyä, jos kukaan ei niitä kuule.

9.5.2019

Uskottavampaa edunvalvontaa

Vuoden opeopiskelijaksi 2019 valittu Wilson Nuckols opiskelee luokanopettajaksi Helsingin yliopistossa ja hänen valintaansa oli esittänyt kasvatustieteen opiskelijoiden ainejärjestö Peduca ry. Tänä vuonna valinnassa painotettiin ansioituneisuutta opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämisessä.

9.5.2019

Kaikki poistuvat palautetuokiosta voittajina

Vuoden harjoittelunohjaajaksi valittu Kai Bruun ohjaa luokanopettajien opetusharjoittelua Viikin normaalikoulussa Helsingissä. Valintaperusteluissa korostui Bruunin taito antaa palautetta ja kuunnella opiskelijoita.

9.5.2019

SOOLin 70-luku: Miten luokan- ja aineenopettaja­opiskelijat löysivät toisensa ja OAJ:n

Tänä vuonna 60 vuotta täyttävä SOOL on toiminut nykyisessä muodossaan vuodesta 1995, jolloin Suomen Lastentarhanopettajaksi Opiskelevien Liitto (SLOL) ja SOOL yhdistyivät. Aineenopettajaksi opiskelevien Suomen Auskultantit ry (SA) ja alun perin vain kansakoulun- ja luokanopettajaopiskelijoita edustanut SOOL yhdistivät voimansa jo vuonna 1981. Tässä historiapläjäyksessä kurkistetaan SOOLin 70-lukuun, jolloin yhteiskuntatietoisuuden heräämisen ja toiminnan uudelleenarvioinnin seurauksena luokan- ja aineenopettajaopiskelijat löysivät toisensa ja OAJ:n.

9.5.2019

Mitä kuuluu 70-vuotias SOOL?

Rakas SOOL saavuttaa tänä vuonna 2019 kunnioitettavan 60 vuoden iän. Kymmenen vuotta sitten liiton aktiivit pohtivat kirjeen muodossa, mitä SOOLille kuuluu 60 vuoden iässä. Iloksemme voimme heille todeta, että hyvää kuuluu. Monet tänä päivänä SOOLin arkeen kuuluvat asiat olivat vielä vuonna 2009 vain ”villejä visioita”.

Jaa sivu somessa

Tweet