7.11.2014

Pohjoismaiden opettajaopiskelijat vaativat turvallisia työoloja

NLS Studerandeforum tarjoaa yhteistyökanavan Pohjoismaiden opettajaopiskelijoille.

Soolibooli 5/14

NLS Studerandeforum 2014. Keskellä SOOLin puheenjohtajan Maiju Laurila sekä Armi Mikkola opetus- ja kulttuuriministeriöstä, vasemmalla NLS:n Anders Rusk.

Nordiska Lärarorganisationers Samrådetin (NLS) Studerandeforum eli pohjoismaisten opettajaopiskelijoiden vuotuinen keskustelufoorumi kokoontui Helsingissä viikonloppuna 10.–12. lokakuuta. Mukana oli tänä vuonna opettajaopiskelijoita Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Grönlannista ja Färsaarilta. Suomea viikonlopun aikana edusti SOOLin lisäksi ruotsinkielisessä opettajankoulutuksessa opiskelevien FSLF eli Finlands Svenska Lärarstuderandes Förening.

Viikonlopun aikana tutustuttiin opeopiskelijoiden järjestötoimintaan, organisaatioratkaisuihin ja käytäntöihin eri Pohjoismaissa sekä ideoitiin yhdessä tulevaisuutta. Keskusteluja käytiin muun muassa opettajien työajasta ja työehtosopimusten eroista eri maissa. Opetusneuvos Armi Mikkola opetus- ja kulttuuriministeriöstä kävi foorumin vieraana kertomassa suomalaisen opettajakoulutuksen erityispiirteistä.

Yksi viikonlopun tavoitteista oli edistää pohjoismaisten opettajaksi opiskelevien yhteistyötä ja vuorovaikutusta. Opettajien ja opettajaksi opiskelevien asema ja arvostus vaihtelee paljon eri Pohjoismaissa, mutta erityisen huolestuneita foorumin osallistujat olivat kuitenkin opiskelijakollegoidensa asemasta muualla maailmassa.

Meksikossa oli raportoitu 43 opettajaopiskelijan kadonneen jäljet­­tömiin mielenosoituksen ja ampumavälikohtauksen jälkeen. Studerandeforumin osallistujien allekirjoittamassa julkilausumassa vaadittiin sieppaajia vastuuseen ja turvallista työympäristöä opettajille sekä opettajaopiskelijoille kaikkialla maailmassa.

Nordiska Lärarorganisationers Samrådet NLS on pohjoismaisten opettajajärjestöjen yhteistyöelin. Siihen kuuluu 18 pohjoismaista järjestöä, jotka edustavat 600 000 opettajaa viidestä maasta ja kolmelta itsehallintoalueelta. NLS tarkoituksena on edistää vuorovaikutusta jäsenjärjestöjen välillä sekä tukea opettajien edunvalvontaa pohjoismaiden kesken. NLS listaa yhdeksi tärkeimmistä tehtävistään opettajien aseman vahvistamisen pohjoismaissa.


Lisää aiheesta

13.5.2024

Roolin vaihto opiskelijasta opeksi

Korkeakoulutus takaa teoriapohjan, jolle opettajan ammattitaito rakentuu työkokemuksen myötä. Työelämään siirtyessään pääsee mukaan prosesseihin ja tilanteisiin, joita varten ei ole voinut opettajankoulutuksessa harjoitella, mutta joista kuitenkin selviytyy.

13.5.2024

”Tää on nyt ihan vaan tällanen tavallinen tarina”

Opintojen päättymisen kohdalla moni vastavalmistunut opettaja pohtii, mihin suuntaan elämä vie. Omaa jaksamistaan ja arvojaan kannattaa pohtia, mutta töitä voi lähteä rohkeasti hakemaan myös oman mukavuusalueensa ulkopuolelta.

13.5.2024

Terveisiä kesälomalta!

Opiskelu on tekemistä, josta ei lomia kerry. Töiden, opiskelun ja rahan riittämisen kolminaisuus määrittääkin opiskelijan arkea mutta kun elämänvaihe on ohi, voi kaikki kokemukset nähdä arvokkaina ja itsensä monta uutta oppia rikkaampana.

29.4.2024

Toinen lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – SOOL mukana

Uudet lakot koskevat jo aiemmin ilmoitettujen oppilaitosten lisäksi myös uusia toimijoita ja lakot laajenevat musiikin alan oppilaitoksiin. Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, lakko järjestetään 13.–16.5. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

12.4.2024

Lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – koskee myös SOOLin jäseniä

Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, seurauksena on kahden vuorokauden mittainen lakko 23.–24. huhtikuuta. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

Jaa sivu somessa

Tweet