16.5.2014

On meillä Semppu, Narri ja… Irma! Vai onko?

Raumalla mikään ei ole ennallaan.

JOONAS MOLKKARI
Soolibooli 3/14

Oi Rauma on niin ihana! Monet soolilaiset ovat varmasti kuulleet ainakin Talvipäivillä nuo raumalaisten hoilaamat laulunsanat. Semppu tietenkin tarkoittaa omaa kampustamme Seminaarinmäkeä ja Narri sympaattisen snadia juottolaamme tuon Seminaarinmäen kupeessa. Mutta kukapa on Irma, sitä lienee vuosien saatossa moni ulkopaikkakuntalainen pohtinut.

Iloiset asiat

Raumalaisten opeopiskelijoiden yhteinen ainejärjestö Opekas on pitänyt Seminaarinmäellä omaa kahvilaa, Kuppilaa, jo vuosikymmeniä. Tämän Kuppilan emäntänä on vuodesta 1991 lähtien toiminut Irma Järvi. Irman kunniakas työura Opekkaan palveluksessa päättyy tänä keväänä 23 vuoden jälkeen. Irman ansaittua eläkkeellelähtöä on siis syytä juhlia!

Aurinkoisena huhtikuun keskiviikkona kokoontui Seminaarinmäen suurimpaan luentosaliin enemmän opiskelijoita kuin todennäköisesti yhdellekään luennolle sitä ennen. Arviolta kolmisensataa entistä ja nykyistä opiskelijaa saapui todistamaan ainutlaatuista hetkeä. Hetkeä, johon kiteytyy valtava määrä muistoja, kiitosta, itkua, naurua ja haikeutta.

Irman eläköityessä kääntyy äärettömän suuri lehti raumalaisen opettajaopiskelun historiassa. Irman merkitys raumalaisille opettajaopiskelijoille on mieletön. Yhtä kauan, kun Kuppilamme on ollut olemassa, on jokaisen fuksin tehtäviin kuulunut tehdä päivän kestävä työvuoro Irman työparina.Ja Irma todennäköisesti muistaa edelleen jokaisen apulaisensa nimen. Epävirallisten laskutoimitusten mukaan heitä on vuosien saatossa ollut arviolta 3 500.

Irma on taatusti vaikuttanut suomalaiseen opettajankoulutukseen enemmän kuin yksikään professori. Raumalla emme ole vielä tarvinneet googlea emmekä wikipediaa, meillä on ollut Irma.

Vähemmän iloiset asiat

Sen lisäksi, että raumalaiset opettajaopiskelijat joutuvat saattamaan eläkkeelle Irman, on eläkkeelle saatettava myös itse Kuppila. Nämä eivät kuitenkaan ole toisistaan riippuvaisia asioita, sattuvat vain osumaan samaan ajankohtaan. Turun yliopiston tekemien tilaratkaisujen myötä Rauman kampukselta poistuu syksyllä käytöstä seitsemästä rakennuksesta neljä. Tämän myötä Opekas on pakotettu luopumaan myös viimeisestä opiskelijatilastaan Kuppilasta.

Tilaratkaisut ovat positiivinen asia siinä mielessä, että niillä taataan opettajankoulutuksen jatkuminen Raumalla. Tärkein seikka ratkaisuja tehdessä on kuitenkin unohdettu: opiskelijat. Muutama vuosi sitten opiskelijoiden käytössä olivat toimistotilat, sauna, bändikämppä ja Kuppila. Ensi syksynä ei ole enää mitään.

Opiskelijoiden tilaongelmaa on pohdittu yhteistyössä Rauman yksikön henkilökunnan kanssa, mutta ratkaisua ei näytä olevan näkyvissä. Tilanne on kestämätön – Raumalla tuleva syksy näyttää tällä hetkellä varsin synkältä. Ainoa vaihtoehto on nousta tosissaan barrikadeille ja kyseenalaistaa koko opettajaopiskelun mielekkyys. Muuten Rauma ei kohta enää ole niin ihana.


Lisää aiheesta

13.5.2024

Vuoden opeopiskelijaksi valitulla Lotta Nuutisella on jo valmistuessaan pitkä työkokemus

Kotitalousopettajaksi Helsingin yliopistosta valmistuvan Lotta Nuutisen mukaan vähentyvät resurssit ovat haastaneet sekä harjoitteluja että joitain opintoja, joita on tiivistetty ja vähennetty.

21.4.2024

Mira Laurinantti SOOLin puheenjohtajaksi

Viikonloppuna 20.–21. huhtikuuta pidetty Opettajaksi Opiskelevien Liiton liittokokous päätti muun muassa liiton koulutuspoliittisista linjauksista ja jäsenmaksun korotuksesta. Lisäksi valittiin uusi puheenjohtajisto ja hallitus vuoden mittaiselle toimikaudelle.

15.4.2024

SOOL hakee aluetoimijoita ensi lukuvuodeksi

Haemme ensi lukuvuodeksi uusia aluetoimijoita Helsinkiin, Joensuuhun, Jyväskylään, Ouluun, Raumalle, Rovaniemelle ja Tampereelle. Aluetoimijat vastaavat SOOLin paikallisesta jäsenhankinnasta ja näkyvyyden vahvistamisesta kampuksilla. Jos etsit joustavaa ja osa-aikaista työtä opeopintojen oheen, lähetä hakemuksesi 28.4. mennessä.

5.3.2024

Liittokokouskutsu 20.-21.4.2024

Taas on aika päättää SOOLin toiminnan suuntaviivoista ja edunvalvonnan linjauksista sekä valita liiton puheenjohtajisto ja hallitus seuraavalle kaudelle. Kokouskutsu on lähetetty jäsenyhdistyksille sähköpostitse.

27.2.2024

SOOLin Talvipäivät Helsinkiin vuonna 2025

Talvipäivät palaa ensi vuonna pääkaupunkiin 35 vuoden tauon jälkeen. Opettajaksi opiskelevien Talvipäiviä on järjestetty vuodesta 1947 alkaen ja nykyisin tapahtuma kokoaa vuosittain yhteen jopa kolme tuhatta eri alojen opeopiskelijaa ja tarjoaa monipuolista ohjelmaa ulkourheilusta livemusaan.

Jaa sivu somessa

Tweet