8.5.2015

Mikään ei ole varmaa paitsi muutos

Muutos on pysäyttämätön voima ja lopulta emme kuitenkaan voi vaikuttaa kaikkeen.

MAIJU LAURILA
Soolibooli 3/15 pääkirjoitus

Kevät on jo pitkällä. Luonto muuttaa muotoaan, koulut loppuvat ja ajatuksissa siirrytään pikku hiljaa kesään sekä uuteen lukuvuoteen. Jotkut aloittavat uudessa opinahjossa ja vaihtavat paikkakuntaa, toiset päättävät opiskelun kokonaan ja siirtyvät työelämään. Edessä voi olla suuriakin muutoksia elämäntilanteeseen.

Eduskuntavaaleissa Keskusta korjasi suurimman vaalivoiton ja Perussuomalaiset nousi kannatuksen laskusta huolimatta toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Mitä tästä asetelmasta pitäisi päätellä? Mielestäni huomionarvoista on se, että nimenomaan nämä kaksi puoluetta olivat oppositiossa menneellä kaudella. Vaalitulos kertoo mielestäni paljolti kansan muutosinnosta ja tyytymättömyydestä asioiden nykytilaan. Miten Suomi laitetaan kuntoon tulevaisuudessa? Kansa odottaa muutosta.

On erityisen hienoa, että vaaleissa oli ehdolla myös useita soolilaisia. Heille onnittelut ja kiitokset vaikka eivät kansanedustajiksi päätyneetkään. Opettajataustaisia ehdokkaita eduskuntaan pääsi kuitenkin 19. Nyt jäämme odottamaan hallituksen muodostumista ja vaalilupausten pitämistä. Menneellä vaalikaudella koulutuksesta leikattiin noin 1,7 miljardia. Nyt alkaneella kaudella tämä ei voi jatkua.

Pysyvää siis on vain muutos. Kuitenkin mielestäni lähes yhtä pysyvää on ihmisen epäilys muutosta kohtaan. Tuntematon usein mietityttää. Minkälaista todella on työelämässä? Mitä teen vuoden päästä? Mistä saan töitä? Mitä Suomelle tapahtuu? Mitä minulle tapahtuu? Ainoa keino epävarmuuden kohtaamiseen on sen hyväksyminen. Muutos on pysäyttämätön voima ja lopulta emme kuitenkaan voi vaikuttaa kaikkeen. Elämä on suurilta osin omissa käsissämme, mutta turhaa on synkkyys sen vuoksi, ettei kaikkeen voi vaikuttaa.

Itselläni on edessä valmistuminen ja suuria muutoksia, joista en vielä tiedä mitään. Oma viehätyksensä on tilanteessa, jossa tulevaisuus on täysin tuntematon. Se tarkoittaa myös sitä, että kaikki on mahdollista. Kiitos kaikille soolilaisille näistä yhteisistä vuosista! Nähdään ja pysytään me nuoret opettajat muutoksen keskellä yhteistyökykyisinä, positiivisina, motivoituneina ja innokkaina kehittämään itseämme ja omaa opetustamme!


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet