18.5.2017

Kurkkaus liittariviikonlopun tunnelmiin

SOOLin sääntömääräinen liittokokous järjestettiin Helsingissä Akavatalolla 8.–9. huhtikuuta. Jo vanha liittokokouskonkari tietää mitä liittarista sanotaan: liittokokous on opeopiskelijan parasta aikaa. Kuka tietää, jos sinä, hyvä lukija, olet ensi vuonna hakemassa hallitukseen tai liittokokousedustajana linjaamassa seuraavaan kauden päätöksiä.

LOTTA ELORANTA & HELI LOUNILA
Soolibooli 3/17

Liittokokousaamu valkenee Helsingin Pasilassa aurinkoisena. Ensimmäiset liittokokousedustajat kolkuttelevat jo aamuvarhaisella Akavatalon ovia, ja yksi kerrallaan Valopihalle alkaa saapua porukkaa. Valopihan ilmapiiri väreilee ilosta ja innostuksesta, mutta myös kutkuttavasta jännityksestä. Paikan päälle on saapunut kuutisenkymmentä edustajaa ympäri Suomen, 37:stä jäsenyhdistyksestä. Puheenjohtajan nuija pamahtaa ensimmäisen kerran merkiksi siitä, että liittokokouksen on aika alkaa.

Vääntöä työryhmissä ennen päätöksentekoa

Liittokokouksessa esityslistalla ovat muun muassa vuoden 2018 toimintasuunnitelma, talousarvio, suuntaviivat eduskuntavaalitavoitteille, julkilausuma ja SOOLin strategia. Viimeksi mainittu herättää paljon keskustelua ja kokousedustajilta kuullaankin toive, että jäsenistöä pitäisi osallistaa enemmän päätöksentekoon ja -suunnitteluun, jotta liitto olisi todellakin jäsenistönsä näköinen. Eduskuntavaalitavoitteet vuodelle 2019 on tuotu liittokokousedustajille niin sanotusti tyhjällä paperilla, eli ilman minkäänlaista hallituksen pohjaesitystä – ja suuntaviivat eduskuntavaalitavoitteiden pohjaksi on tarkoitus luoda työryhmätyöskentelyn aikana.

Työryhmätyöskentely onkin yksi liittokokouksen tiiviimmistä kaksituntisista. Sinä aikana kussakin työryhmässä jäsenyhdistysten edustajat tekevät muutosesityksiä asiakirjoihin, kuten esimerkiksi SOOLin strategiaan 2018–2026. Strategiatyöryhmässä oli tänä vuonna eniten osallistujia, mikä kertookin siitä, että liiton tulevaisuus kiinnostaa.

Mutta mikä ihmeen strategia? Strategian tarkoituksena on luoda suuntaviivat SOOLin tulevaisuudelle kahden vuoden jaksoittain. Työryhmän muokkauksessa SOOLin hallituksen pohjaesitys strategiasta nähtiin viimeistelemättömänä, ja niinpä pohjaesityksestä muovautui liittokokouksen käsissä linjapaperi SOOLin strategian työstölle. Lopullinen strategia tullaan hyväksymään vuoden päästä seuraavassa liittokokouksessa. Lisäksi kokousedustajien toiveen mukaisesti strategian työstöön perustetaan jäsenistöstä koostuva työryhmä.

Vaalijännityksestä kevätjuhlatunnelmiin

Viikonlopun jännitys kulminoituu hallitusvaaleihin, jotka ovat tapetilla jo lauantain kokouspäivästä alkaen. Lauantaina sekä hallitus- että puheenjohtajistoehdokkaat nousevat puhujapönttöön pitämään puheenvuoronsa. Ainakin allekirjoittaneella nousee vieläkin iho kananlihalle muistellessa puheenpitoa liittokokousedustajien edessä.

Puheenvuorojen jälkeen lauantai-iltana on vielä luvassa tiukkaakin tiukempi vaalipaneeli ehdokkaille. Kysymykset käsittelivät niin ehdokkaiden arvoja, SOOLin Tavoitteet opettajankoulutukselle -ohjelman tuntemusta, mutta myös hieman kevyempiä aiheita, kuten sitä, moniko ehdokkaista on Tinderissä.

Sunnuntai on itse äänestyspäivä, ja silloin ei ehdokkaiden auta muu kuin toivoa parasta, sillä itse "vaalityö" on siinä vaiheessa tehty. Ääntenlaskennan aikana on vaikea malttaa pysyä pöksyissään, sillä jännitysaste hipoo katonrajaa. Jossain raikaa Fröbelin Palikoiden Sutsisatsi tunnelman keventämiseksi. Vaalitulosten julkaisu saa aikaan riemunkiljahduksia ja kyyneliä – sekä ilon että surun.

Viikonloppuun on mahtunut väkevää vaikuttamista opeopiskelijoiden asioihin, yhteisiä saavutuksia ja tunteiden vuoristorataa. Epäilemättä sanonta siitä, että liittokokous on opeopiskelijan parasta aikaa, on tullut jälleen todistettua. Liittokokous päättyy istuvan puheenjohtajiston loppupuheisiin, eivätkä kuulijat kykene välttymään liikuttumiselta. Ilmassa on kevätjuhlan henkeä: puheita, kyyneleitä, iloa, kukkia, uuden alkua. Akavatalon on aika hiljentyä, ja jäädä odottamaan ensi vuoden liittokokousta.


Jesper Lempiäinen SOOLin puheenjohtajaksi

Sekä tuleva puheenjohtaja Jesper Lempiäinen (oik.) että varapuheenjohtaja Kalle Liuski ovat SOOLin nykyisen hallituksen jäseniä.

Liittokokous valitsi uuden puheenjohtajiston ja hallituksen 1. kesäkuuta alkavalle kaudelle. Puheenjohtajaksi valittu Jesper Lempiäinen opiskelee luokanopettajaksi Turun yliopistossa Raumalla. Varapuheenjohtajaksi valittiin Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa luokanopettajaksi opiskelevan Kalle Liuski.

SOOLin hallitukseen kaudelle 2017–2018 tuli valituksi laaja-alaisesti lastentarhan-, luokan-, aineen- ja erityisopettajaksi opiskelevia: Hanna-Riikka Heikka (LO, Savonlinna), Lauri Heiskanen (EO, Joensuu), Emilia Lehti (LTO, Rauma), Tommi Mäki (AO, Helsinki), Jenna Niemi (LTO, Jyväskylä), Katri Peurala (AO, Jyväskylä), Riikka Rintala (AO, Jyväskylä), Sanni Salmenoja (LTO, Rauma), Ville Saviluoto (LO, Oulu) sekä Aleksi Vehmassalo (LTO, Helsinki).

SOOLin jäsenmaksu säilyy ensi lukuvuonna ennallaan 24 eurossa. Liittokokouksen hyväksymät toimintasuunnitelmat ovat luettavissa SOOLin sivuilla osoitteessa sool.fi/yhdistyksille.


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet