26.3.2018

Keitä ovat tanssinopettajaopiskelijat?

Aurinkoisena helmikuun aamuna bussi notkahtaa pysäkilleen Oulussa. Vastaan astelee hymyilevä opettajaopiskelija reippahalla askeleella; ”Tervetuloa Kotkantielle!” huudahtaa Maiju Laurila, Tanssinopettajaopiskelijat ry:n puheenjohtaja.

VILLE SAVILUOTO
Soolibooli 2/18

Oulun tanssinopeopiskelijoiden puheenjohtaja Maiju Laurila kuvassa takarivissä vasemmalla.

Tanssinopettajaopiskelijat ry perustettiin maaliskuussa 2017. Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajaopiskelijoiden keskuudesta puuttui omalle koulutusalalle yhteinen edunvalvonta, sillä aikanaan konservatorion alaisuudessa ollut varhaisempi järjestö oli lakkautettu jo aikoja sitten.

Tuumasta pantiin toimeen, ja hallitus koostuukin nyt kahdeksasta aktiivista. Uusia kasvoja lienee piakkoin tulossa, sillä kevätkokous pilkahtelee jo lähitulevaisuudessa.

Nuoren ainejärjestön rivit kasvavat vauhdilla. Pitkän aikavälin toiveena on lisätä niin tietoisuutta yhdistyksestä ja opiskelijoista, ajaa heidän etuaan sekä verkostoitua muidenkin opeopiskelijoiden kanssa.

– Paikalliset ainejärjestöt ovat ottaneet pian ensimmäisiä vuosijuhliaan viettävän yhdistyksen ilolla vastaan, puheenjohtaja Maiju Laurila toteaa hymyillen.

Tanssinopetuksen koulutuslinja vie mennessään nykyisin lähes 20 uutta opiskelijaa vuosittain. Päivät vierähtävät tanssien, minkä lomassa perehdytään laajasti niin pedagogiikkaan, kehonhuoltoon, kuin tanssin historiaankin.

Musiikki ja esiintyminen kulkevat käsi kädessä, eikä vuorovaikutuskaan jää tiiviissä ryhmäopetuksessa puuttumaan. Opiskelijayhteisö koostuukin tulevista alan ammattilaisista, jotka matkaavat yhdessä tunneilta toisille ja välissä haukkaamaan välipalaa pitkää päivää varten.

– Päivittäinen meno onkin todella maanläheistä, eikä lukujärjestyksestä löydy päivää ilman liikuntaa, kertoo Maiju.

Tanssinopettajaopiskelijat ovat liikkuvaista porukkaa. Harrastuneisuus kuljettaa ajoittain projekteihin ympäri Suomea, ja osa työskentelee jo opintojen aikana yrittäjänä alallaan. Viikonloput ovatkin näin monella täynnä toimia oman ammatin parissa. Aikataulujen myötä opiskelijatapahtumat saattavat jäädä usein väliin, mutta onneksi tanssilattiat ovat sitäkin kovemmassa käytössä.

Muutos ja muutto puhututtavat

Vuoden kuluttua tanssiopetuksen koulutusohjelma muuttaa ammattikorkeakoulun mukana Oulun yliopiston yhteyteen Linnanmaan kampukselle. Niin opettajat kuin opiskelijat ovat olleet mukana muutosprosessissa, mutta monia verhoja on vielä raottamatta. Vaikka tilat pienenevätkin, muuttoon suhtaudutaan toiveikkaasti.

– Vaikka joudumme harmiksemme tyytymään pienempiin tiloihin, tuo muutto kuitenkin paljon mahdollisuuksia arkeemme. Saman katon alla voimme olla entistä paremmin yhteydessä muihinkin opintoaloihin – kaikki työskentelemme kuitenkin lasten ja nuorten parissa. Tämä tuo toiveita niin yhteistyöstä kuin mahdollisuuksista kehittää yhteistä opettajuutta aidosti, avaa tanssinopettajaopiskelija Siiri Suoniemi.

Myös opintorakenne on muutoksen alla. Viime syksynä aloittaneet tanssinopettajaopiskelijat suuntautuivat tanssinopettajalinjalle, kun aikaisemmin opiskelijat ovat tähdänneet joko kansan-, show-, baletti- tai paritanssiin. Ymmärrettävästi opinnoissa jo edenneitä huolestuttaakin heidän painotuksiensa loppuunvienti muutoinkin muutospaineessa elävän koulutusohjelman alla.


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet