28.8.2015

Kasvatus ja koulutus tapetilla

Ehdottaisin uuden vuoden siirtämistä syyskuun alkuun.

PIRITA TALIKKA
Soolibooli 4/15 pääkirjoitus

Oma, sisäinen kalenterivuoteni alkaa aina syksystä. Syksyssä on uuden alkua, intoa ja voimaa. Täten ehdottaisinkin uuden vuoden siirtämistä syyskuun alkuun, pois tammikuun pimeästä ja loskaisesta synkkyydestä. Syksyssä tuoksuu muutos ja muutosvalmius. Opiskelijat ovat valmiita aloittamaan tulevaa lukuvuotta. Ehkä kokonaan puhtaalta pöydältä tai sitten jatkaen siitä, mihin keväällä jäivät.

Kasvatus, koulutus ja opiskelijoiden asiat ovat olleet vahvasti tapetilla koko kuluneen kesän. Mediaa seuratessa opetus- ja kasvatusalaan liittyviltä otsikoilta ei ole voinut välttyä, vaikka olisi voinut kuvitella lomakauden tuovan tähän taukoa. Varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvatukset, opinto-ohjaus, uusien opettajien palkkaus, kasvatus- ja opetusalaan kohdistuvat leikkaukset ja koulutusvienti ovat vain esimerkkejä siitä uutisaiheiden kirjosta, jota olemme saaneet seurata. Hallitusohjelma ei ollut suopea opettajille eikä opiskelijoille – opettajaopiskelijoista puhumattakaan.

Opettajankoulutusta ollaan kuitenkin kehittämässä. Olkaamme kiitollisia tästä. Myös muita opetus- ja kasvatusalalle suotuisia kirjauksia ohjelmasta löytyi, vaikka ne ovatkin jääneet vähemmälle huomiolle. Hallitusohjelma myös nosti pinnalle opetus- ja kasvatusalan keskeisiä kysymyksiä ja toi niitä julkiseen keskusteluun, mikä ei tietenkään koskaan ole pahasta.

Myös SuomiAreena-keskustelutapahtumassa Porissa oli tänä vuonna teemana koulutus. Jo paljon aikaisemmin päätetty aihe sopi varsin hyvin hallitusohjelman julkistamisen jälkeiseen aikakauteen. Paneelikeskusteluiden keskiössä olivat opetuksen digitalisoituminen ja muuttuvat oppimisympäristöt. Päättäjät joutuivat grillattaviksi koulutusleikkauksista ja varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvattamisesta. Keskustelua käytiin kriittisesti, mutta hyvässä hengessä.

Syksy on toivon aikaa. Muutosten edessä on yhä tärkeämpää pysyä yhtenäisenä linjana. Ainejärjestöt tekevät opiskelupaikkakunnallasi merkittävää työtä juuri sinun etujesi eteen. Liity siis paikalliseen ainejärjestöösi ja SOOLiin. Ollaan yhdessä Suomen Opettajaksi Opiskelevat. Otetaan yhdessä muutokset vastaan. Sopeudutaan silloin, kun se on tarpeen, mutta ei aina ja pyritään vaikuttamaan aina, kun vain mahdollista. Aktiivista syksyä kaikille!


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet