24.8.2017

Hyväs soolilainen ystäväni, en malta odottaa!

Uskon, että jokainen kohtaaminen merkitsee ja jokaisessa kohtaamisessa voi saada jotain positiivista aikaiseksi.

SUSANNA JOKIMIES
Soolibooli 4/17

Syksy on uuden alkua. Kouluvuoden starttasi yhteensä 1,1 miljoonaa lasta ja nuorta. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut täyttyvät innostuksesta ja jännityksestä, kun kymmenet tuhannet uudet opiskelijat aloittavat opintonsa. Onnea jokaiselle teistä, joilla alkaa opiskelijaelämä: se kuuluisa mahdollisuuksien, uuden oppimisen ja uusien verkostojen aika, jota muistellaan vanhana.

Syksy on muutoksen ja mahdollisuuksien aikaa meille jokaiselle. Saatat rakastua, voittaa pelkosi, oppia uutta, valmistua opettajaksi, hypätä ainejärjestöösi aktiiviksi tai muuttaa maailmaa ympärilläsi. Lähes kaikki on mahdollista. Myös SOOLissa puhaltavat mahdollisuuksien tuulet, kun uusi hallitus aloitti kesällä toimintansa ja minä loikkasin pääsihteerin tehtäviin. Meillä on huipputiimi kasassa ja olen vakuuttunut, että tuleva vuosi tulee olemaan menestys.

Syksy on myös kohtaamisten aikaa. Erityisesti ensimmäiset kohtaamiset jäävät usein mieleen. Eskarilaisen vastaanottava lämmin hymy opettajalta ensimmäisenä eskaripäivänä tai tuutorin morjestus fuksille uusien opiskelijoiden tapaamisessa. Ensikohtaamisen lisäksi arkemme on täynnä myös muita arvokkaita kohtaamisia: katseita, hymyjä, keskusteluja ja hetkiä.

Opettajan työ on ennen kaikkea kohtaamista ja vuorovaikutusta. Vuorovaikutusta tulisi kuulua entistä enemmän myös opettajankoulutukseen. Kontaktiopetus, ryhmässä työskentely ja ryhmän ohjauksen harjoittelu ovat ensisijaisen tärkeitä opetusmuotoja opettajankoulutuksessa. Jokaisella opettajaksi valmistuneella tulee olla valmius kohtaamiseen niin oppijan, kodin, työtoverin kuin eri yhteistyötahojen kanssa.

Myös SOOLin toiminnassa kohtaaminen on keskiössä. SOOLin tapahtumissa tapaat opiskelupaikkakunnallasi eri alojen opiskelijoita ja valtakunnallisissa tapahtumissa tutustut eri paikkakuntien opeopiskelijoihin. SOOL tukee ainejärjestöjensä yhteisöllistä toimintaa koulutuksilla. Lisäksi SOOLin hallitus tapaa päättäjiä ja puhuu opeopiskelijoiden äänellä, jotta Suomessa olisi entistä korkealaatuisempaa opettajankoulutusta.

Kesällä osallistuimme SOOLin puheenjohtajiston kanssa yhteen poliittisten keskustelujen ja kohtaamisten mekkaan, SuomiAreenaan. SuomiAreena on joka kesä Porissa järjestettävä yhteiskunnallisen keskustelujen tapahtuma. Kohtasimme siellä muun muassa opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen, presidentti Tarja Halosen, opetushallituksen pääjohtajan Olli-Pekka Heinosen sekä valtakunnallisten opiskelijajärjestöjen puheenjohtajista Akavan opiskelijoiden Henna Pursiaisen, Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL:n Riina Lumpeen sekä Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOKin Anni Koiviston

Uskon, että jokainen kohtaaminen merkitsee ja jokaisessa kohtaamisessa voi saada jotain positiivista aikaiseksi. Oli kyse sitten oppijan kohtaamisesta ja hänen ajatusten kuulemisesta, ulkopuoliseksi porukassa jääneen opiskelijan kysymisestä mukaan toimintaan tai opettajankoulutuksen johtajan tapaamisesta tavoitteena kehittää yhdessä parempaa koulutusta.

Ikävän usein jokapäiväinen ja kiireinen elämänrytmimme täyttyy myös kohtaamattomuudesta, ohituksista ja pinnallisuudesta. Puhelimen sometulva vie huomion ystävän kertoessa kuulumisia tai käytävillä tapahtuvaan epäreiluun kohteluun ei vain viitsi puuttua. Koska syksy on uusien haasteiden aikaa, tänä syksynä minä olen päättänyt kiinnittää erityistä huomiota toisten kohtaamiseen ja parempaan kuuntelemiseen.

Erityisen innoissani olen, kun pääsen tapaamaan teitä, hyvät soolilaiset. En malta odottaa kohtaamistamme SOOLin tapahtumissa! Siispä nähdään ja kuullaan pian!

Opetushallituksen Olli-Pekka Heinonen (toinen oik.) sekä SOOLin Susanna Jokimies, Kalle Liuski ja Jesper Lempiäinen Porissa.


Lisää aiheesta

15.4.2024

SOOL hakee aluetoimijoita ensi lukuvuodeksi

Haemme ensi lukuvuodeksi uusia aluetoimijoita Helsinkiin, Joensuuhun, Jyväskylään, Ouluun, Raumalle, Rovaniemelle ja Tampereelle. Aluetoimijat vastaavat SOOLin paikallisesta jäsenhankinnasta ja näkyvyyden vahvistamisesta kampuksilla. Jos etsit joustavaa ja osa-aikaista työtä opeopintojen oheen, lähetä hakemuksesi 28.4. mennessä.

27.2.2024

SOOLin Talvipäivät Helsinkiin vuonna 2025

Talvipäivät palaa ensi vuonna pääkaupunkiin 35 vuoden tauon jälkeen. Opettajaksi opiskelevien Talvipäiviä on järjestetty vuodesta 1947 alkaen ja nykyisin tapahtuma kokoaa vuosittain yhteen jopa kolme tuhatta eri alojen opeopiskelijaa ja tarjoaa monipuolista ohjelmaa ulkourheilusta livemusaan.

19.2.2024

Making of SOOLin Talvipäivät

Edessä on vuoden odotetuin viikonloppu. Talvipäivät on opeopiskelijan opintojen ehkä ikimuistoisin tapahtuma, mutta mitä kaikkea yli 3 000 osallistujan tapahtuma vaatii?

13.2.2024

Kenestä Vuoden opeopiskelija ja Vuoden harjoittelunohjaaja?

Taas saa ehdottaa! Ansaitseeko harjoittelunohjaajasi kiitosta ja kunniaa tai löytyykö opiskelukavereistasi opeopiskelijoita yhdistävä huipputyyppi? Etsintä on käynnissä 10.3. asti.

16.1.2024

Vakuutusyhtiö Turvalta tuhansien eurojen tuki opeopiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseen

SOOLin ja Turvan Hymykisan voittajat on valittu ja rahapalkinnon saa viisi opeopiskelijoiden ainejärjestöä. Kisassa kysyttiin konkreettisia ideoita jäsenistön hyvinvoinnin edistämiseen.

Jaa sivu somessa

Tweet