25.1.2019

Aimo Jalla: Valmiita vastauksia

Aimo menee kirkkaasti läpi.

Soolibooli 1/19 pakina

Väittävät, että maailmassa ei ole tyhmiä kysymyksiä, eikä valmiita vastauksia. Ah ja voi. Kyllä on. Ja tulevana eduskuntavaalikeväänä tulette tämän huomaamaan. Koska minä Aimo Jalla, olen karvainen, lutuunen, söde ja vastuuntuntoinen, olen pakotettu antamaan muutamia valmiita vastauksia. Samalla joudun kuitenkin pahoittelemaan, että tyhmiä kysymyksiä en osaa esittää, koska en liene tyhmä ensinkään.

Mutta tässäpä näitä valmiita vastauksia kaikille tulevissa eduskuntavaaleissa ehdolle asettuville. Saa käyttää aina vasemmalta keskustan kautta oikealle.

Ilmastonmuutos?

– No, tottahan se on. Aivan vakavasti pitää ottaa. Kauheeta kun mannerjäästä irtoaa jääpaloja niin kuin pakastimen jääpalakoneesta. Mutta toisaalta ei me suomalaiset voida koko maailmaa pelastaa. Meidän päästöt on niin kuin aamuvirtsa Itämeressä. Ajatelkaa nyt jos kaikki kiinalaiset virtsaisivat Itämereen. Taivas sitä hiilijalanjälkeä! Mutta kyllä tässä pitää aivan nöyränä olla, että millaisen luonnon jätämme jälkipolville.

Ja tähän kohtaan on hyvä pyyhkäistä silmäkulmaa. Aivan kuin pieni kyynel olisi jostain ilmaantunut…

Eläkeläisten toimeentulo?

– Kauheeta tämäkin. Seniorit ovat tämän maan rakentaneet. Turha tässä on indeksejä taitella. Taitellaan mieluummin rauhanlennokkeja ja lennätetään niitä yhdessä palvelutalon parvekkeelta. Pidän myös seniori-termiä arveluttavana. Ei ole ollenkaankaan sukupuolineutraalia. SeniORI? Harvempi miespuolinen seniorikaan enää kummoinen ori on, saatikka nainen. Loukkaavaa on. Käyttäisin mieluummin varttunut ihminen -termiä.

Suomalaisten sukupuutto?

– Aivan. Nyt ollaan ytimessä. Keskiössä. Tämä on aivan järkyttävää. Tässähän loppuu peruskoulun opettajilta kohta työt. Seksiä on kyllä joka paikka täynnä, mutta missä on tulokset? Onko suomipojan siemen heikentynyt? Kunnon panotalkoot ilman ehkäisyä, sillä tämä oikenee. Sellainen aktiivimalli, että pois alta. Eikä mene kuin noin yhdeksän kuukautta ja on lutuusia vauvoja neuvoloissa asialle asti. Mutta toisaalta…ekokatastrofi, ei kai tänne kenenkään kannata syntyä tuskaa ja hammastenkiritystä katsomaan. Paneskella voi ilman seuraamuksiakin.

Sote?

– Tä? Mikä oli? Seuraava kysymys.

Äänisaaliinne?

– Uskon saavani yhtä paljon ääniä kuin eteläamerikkalainen diktaattori lentokoneessa, jossa oli vain kolme matkustajaa, kun äänestivät ainoan laskuvarjon saajasta.

Eli?

– 5 679 ääntä. Menen kirkkaasti läpi.


Lisää aiheesta

9.5.2019

On uudistumisen aika

Edes parhaista näkökulmista ei ole hyötyä, jos kukaan ei niitä kuule.

9.5.2019

Uskottavampaa edunvalvontaa

Vuoden opeopiskelijaksi 2019 valittu Wilson Nuckols opiskelee luokanopettajaksi Helsingin yliopistossa ja hänen valintaansa oli esittänyt kasvatustieteen opiskelijoiden ainejärjestö Peduca ry. Tänä vuonna valinnassa painotettiin ansioituneisuutta opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämisessä.

9.5.2019

Kaikki poistuvat palautetuokiosta voittajina

Vuoden harjoittelunohjaajaksi valittu Kai Bruun ohjaa luokanopettajien opetusharjoittelua Viikin normaalikoulussa Helsingissä. Valintaperusteluissa korostui Bruunin taito antaa palautetta ja kuunnella opiskelijoita.

9.5.2019

SOOLin 70-luku: Miten luokan- ja aineenopettaja­opiskelijat löysivät toisensa ja OAJ:n

Tänä vuonna 60 vuotta täyttävä SOOL on toiminut nykyisessä muodossaan vuodesta 1995, jolloin Suomen Lastentarhanopettajaksi Opiskelevien Liitto (SLOL) ja SOOL yhdistyivät. Aineenopettajaksi opiskelevien Suomen Auskultantit ry (SA) ja alun perin vain kansakoulun- ja luokanopettajaopiskelijoita edustanut SOOL yhdistivät voimansa jo vuonna 1981. Tässä historiapläjäyksessä kurkistetaan SOOLin 70-lukuun, jolloin yhteiskuntatietoisuuden heräämisen ja toiminnan uudelleenarvioinnin seurauksena luokan- ja aineenopettajaopiskelijat löysivät toisensa ja OAJ:n.

9.5.2019

Mitä kuuluu 70-vuotias SOOL?

Rakas SOOL saavuttaa tänä vuonna 2019 kunnioitettavan 60 vuoden iän. Kymmenen vuotta sitten liiton aktiivit pohtivat kirjeen muodossa, mitä SOOLille kuuluu 60 vuoden iässä. Iloksemme voimme heille todeta, että hyvää kuuluu. Monet tänä päivänä SOOLin arkeen kuuluvat asiat olivat vielä vuonna 2009 vain ”villejä visioita”.

Jaa sivu somessa

Tweet