20.3.2015

"Ai olink mä Caribial?"

SOOLin Talvipäivät 20.–22. helmikuuta Suomen Turussa keräsi jälleen opeopiskelijoita ympäri Suomen yhteisen viikonlopun viettoon. Viikonlopun slogania ei käy kieltäminen: ”Ei mikkää pöllömmät bileet?”

TONI TURU
Soolibooli 2/15

Edellisen kerran Talvipäiviä on vietetty Turkkusessa vuonna 2007, jolloin teemana oli "Kyl määki Turus". Tänä vuonna järjestelyistä vastasi Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Turun yksikön opiskelijoiden ainejärjestö, Opex ry. Talvipäiville osallistui ennätykselliset yli 1 800 opeopiskelijaa.

Perjantai

Perjantai-iltapäivänä linja-autot valtaavat Turun keskustan ja eriväriset haalarit alkavat levittäytyä majoituskouluille. Bussien saapumisajoista pysyy hyvin perillä, sillä Facebookiin ja Instagramiin tipahtelee tasaiseen tahtiin kuvia ja videoita, joista pystyy helposti päättelemään, että vuoden odotetuin viikonloppu on juuri alkanut. Muuan raumalaisille täytyy myös nostaa hattua, sillä he suorittavat vajaan sadan kilometrin taipaleen pyöräillen! Ei siis mikkää pöllömpi suoritus.

Majoituskoulujen salit täyttyvät hetkessä ja hiljaisuuden tilalle saadaan naurua, musiikkia sekä ilmapatjojen pumppujen pihinää. TP-huumaa pystyy aistimaan ihmisten kasvoilta ja tunnelma on kutkuttelevan odottava. Kun patjoihin on saatu tarpeeksi ilmaa, osa suuntaa ruokailemaan ja osa puolestaan jää nauttimaan majoituskoulujen vapautuneesta tunnelmasta.

Viikonlopun virallinen aloitus tapahtuu Turun Vanhalla Suurtorilla alkuillasta. Talvipäivätoimikunnan puheenjohtaja, Samuli Heino on silminnähden tyytyväinen ja onnellinen katsellessaan lavalta iloista TP-kansaa. Vuoden pitkä työ kulminoituu seuraaviin päiviin, joten juhlamieltä on itse kullakin riittämiin. Tervetuliaispuheen jälkeen myös SOOLin hallitus esittää oman tervehdyksensä ennen kuin lavan valtaa Heikki Kuula. Reilun tunnin setti nostattaa tunnelmaa entisestään ja monien tanssijalka vaatii jo iltabileisiin pääsemistä.

Loppuilta koostuu hassuttelusta majoituskouluilla, kimppakävelystä kohti iltabilepaikka Caribiaa sekä muun muassa Teflon Brothersien tahtiin krebaamisesta. Taju on pois viimeistään Taju Boysien esiintymisen jälkeen. Ylivoimaisin haaste on oman majoituskoulun nimen muistaminen pilkun jälkeen. Noh, onneksi on ystäviä apuna.

Lauantai

Lauantaiaamua Talvipäivillä olen kuullut kuvailtavan vuoden huolettomimpana hetkenä. Ensisilmäyksen perusteella se on ainakin puoliksi totta. Osa jatkaa juhlahumussa ja väsymyksestä ei ole tietoakaan, kun taas toiset pysyvät visusti peiton alla piilossa, jotta duo Wäsymys & Kankkunen eivät heitä löytäisi. Yksin ei onneksi tarvitse kenenkään olla.

Nautinnollisen aamusuihkun jälkeen ryhdymme suunnittelemaan päivän runkoa. Tarjolla on monenlaista aktiviteettia, joten suuntaamme heti aluksi Talviriehaan, joka toimiikin erinomaisena lämmittelynä hankifutikseen. Koska Turussa paistaa aina aurinko, lunta ei ole tällä kertaa nimeksikään. Se ei tietenkään pelaajia haittaa ja turnaus etenee hyvässä hengessä myös hiekkakentällä. Musiikki raikaa ja maaleja tuuletetaan villisti.

Otteluiden välissä pelaajat sekä fanit käyvät virkistäytymässä kentän vierellä olevassa paljussa. Nyt viihtyy isosti. Turnaus etenee lopulta finaalivaiheeseen ja kentällä säntäilee pelkästään keltaisiin haalareihin pukeutuneita pelaajia. Molemmat joukkueet edustavat Turun yliopiston OKL:n Rauman yksikön eli Opekas ry:n opiskelijoita. Mestaruuden vie lopulta Apina.Biz jo toista vuotta putkeen ja toiseksi sijoittuu Käytän Housuja FC. Löytyykö suomalaisista opeopiskelijoista haastajia vai juhlivatko raumalaiset vuoden päästä kolmatta perättäistä mestaruutta?

Turnauksen jälkeen siirrymme palauttelemaan ruokailun merkeissä. Toteamme yhteen ääneen, että järjestelyt ovat toimineet erittäin hyvin, sillä emme ole joutuneet jonottamaan koko reissun aikana kuin joitakin minuutteja. Ruoka sekä juoma maistuvat erityisen hyvältä ja Educariumin ravintolan henkilökunnalle on annettava tunnustusta hyvästä palvelusta.

Täydellä vatsalla otamme vielä ruokalevon Academic Nintendo Clubin luona, jossa retropelit saavat monet seurueemme jäsenet lähes kyynelehtimään nostalgian voimasta. Mätkimme toisiamme Street Fighter II -pelissä hyvän tovin ja suuntaamme takaisin keskustaan, sillä tekemistä riittää vielä ennen iltabileitä. TP-Appron helmiin kuuluvat muun muassa bingo sekä speed dating ja perinteisistä päivätansseista ei tingitä. Käymme vakavaa keskustelua siitä, kuinka Talvipäivien kesto voisi helposti olla yksi kokonainen viikko.

Ilta on vielä nuori mutta majoituskoululla bileet ovat täydessä käynnissä. Viimeisetkin ovat ryömineet esiin makuupusseistaan ja aamun seesteisyys on enää muisto vain. Melko huolettomalta näyttää myös lauantai-illan meininki? Roope Salminen & Koirat ja monet muut artistit odottavat jo Caribialla mutta viikonlopun jännittävin hetki on piakkoin käsillä: mihin TP-karavaani suuntaa ensi vuonna?

Spekulointi on ollut käynnissä jo pitkään, mutta vain harva tietää kultaisen kirjekuoren sisällön. Saavumme Caribialle, jonne on lisätty satoja narikkapaikkoja (*väliaplodit*), jotta kaikki halukkaat pääsevät varmasti kruunaamaan TP-viikonloppunsa. Juhlat ovat ylimmillään ja tanssiliikkeitä ei säästellä enää. Illan kliimaksi on käsillä: SOOLin hallituksen puheenjohtaja Maiju Laurila ja varapuheenjohtaja Joonas Molkkari nappaavat mikrofonin ja huudattavat juhlakansaa.

Lopulta jännitys päättyy: "Me lähdetään Rovaniemelle." Huutomyrsky ei ota laantuakseen. Edellisen kerran "arktista rauhaa" nautittiin Rovaniemellä vuonna 2002 eli jokunen vuosi on ehditty pyöriä ympäri Suomea. Monet makustelevat tulevaa isäntäkaupunkia suussaan: "Piti olla viimeiset Talvipäivät, mutta pakko se on vielä kerran lähteä!"

Sunnuntai

Sunnuntain pakkailutuokio sujuu perinteisissä merkeissä: ilmapatja onkin tyhjentynyt sopivasti jo yön aikana, tavarat ovat lähes poikkeuksetta hukassa ja aamupalaksi varjeltu limpparikin on lämpimän väljähtynyttä. Fiilis on silti katossa ja leveä hymy pysyy huulilla. Takana on pöllömpääkin pöllömmät Talvipäivät ja Samuli Heinon etukäteen mainitsemat legendat ovat syntyneet – eivätkä varmasti pääse unohtumaan.

Paluubusseihin siirtyminen tapahtuu rennon rauhallisesti ja uusia sekä vanhoja ystäviä majoituskoulujen edustalla hyvästellen. Tätä Talvipäivien ja opeopiskelijoiden yhteisöllisyys on parhaimmillaan. Haalarien värityksellä ei ole väliä, Talvipäivien aikana voit luottaa, että jokainen haalarikollega on yhtä kuin ystävä. Kiitos Turku & kiitos Opex!

Rollo

Entäs sitten ensi vuonna? Suurimmalla osalla TP-kansasta matkaa riittää Rovaniemelle, joten paluubussissa kuultu ehdotus ei kuulosta sekään yhtään pöllömmältä: "Vois lähtee varmaan jo torstaina liikkeelle mut ehkä parempi ois jo keskiviikkona. Se olis kuitenkin pikkulauantai..." Rollossa nähdään!


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet