17.2.2023

Rohkeammin vaikuttava ope

Kun yhteiskunnallisiin ongelmiin haetaan ratkaisuja, ovat koulu ja opettajat ratkaisun keskiössä.

NEA HAKALA
Opeopiskelija 1/23


Kirjoittaja on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan HYY:n hallituksen puheenjohtaja ja opiskelee luokanopettajaksi. Kuva: Vilma Viertola.

OPETTAJIEN TULISI olla rohkeammin vaikuttavia yhteiskunnan jäseniä. Välillä kuulee puheita siitä, ettei opettajan rooli ole poliittinen tai ettei opettajien tulisi vaikuttaa politiikassa. Tämä ajatus tuntuu etäiseltä, sillä politiikka vaikuttaa kaikkeen opettajan arjessa. Opetussuunnitelma, luokkakoko, resurssit… Kaikki ovat seurausta poliittisesta päätöksenteosta.

Opettajankoulutus ei ole irrallinen tästä yhtälöstä ja usein kun yhteiskunnallisiin ongelmiin haetaan ratkaisuja, ovat koulu ja opettajat ratkaisun keskiössä. On hyvä muistaa, että koko koulutusjärjestelmämme perustaminen on ollut poliittinen päätös.

JOILLEKIN POLITIIKKA ja vaikuttaminen on ollut taustalla opeopintoihin hakeutumisessa, oli kyse sitten opetussuunnitelman arvojen mukaisesta koulutuksesta tai halusta olla turvallinen aikuinen oppilaille. Itselleni ajatukset politiikasta ja opettajan poliittisuudesta olisivat tuntuneet etäisiltä opintojen opintojen alussa, eikä ajatus käynyt mielessänikään kun päätin hakea opettajaksi. Kuitenkin meidän opintomme valmistavat erinomaisesti hahmottamaan yhteiskuntaa, siinä vaikuttavia tekijöitä, näkemään yksilön sekä rakenteet yksilön taustalla. Juuri tällaisia taitoja tarvitaan vaikuttamistyössä ja politiikassa.

Oma haluni vaikuttaa lähti halusta vaikuttaa omiin opintoihini – kuinka voin tehdä opiskelija-arjesta parempaa kaikille? Toimin pitkään omassa ainejärjestössäni juuri edunvalvonnan parissa ja sieltä lähti kipinä vaikuttaa koko opettajankoulutukseen. Päädyinkin vuonna 2019 SOOLin hallitukseen ja valmistelin siellä yhdessä Asser Kakon kanssa SOOLin ensimmäistä koulutuspoliittista linjapaperia. Se, jos mikä, oli poliittista. 

ITSEÄNI VAIKUTTAMISTYÖHÖN on innostanut omassa arjessa esiin nousseet epäkohdat. Kerta toisensa jälkeen on kuitenkin tullut yhä selvemmäksi, että näihin epäkohtiin vaikuttavat päätökset tehdään juuri kunnissa ja valtakunnanpolitiikassa. Siitä syystä olen päätynyt edistämään parempaa opiskelijaelämää myös Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa. 

Haluan, että koulutus on yhdenvertaista ja saavutettavaa myös korkeakouluissa. Tätä olen ajanut työssäni korkeakoulupoliitiikan parissa. 

Me opeopiskelijat ja opettajat näemme arjessa ja opinnoissa hyvin konkreettisesti miten yhteiskunnan muutokset vaikuttavat eri sukupolvissa. Siksi meidän tulee olla rohkeasti vaikuttava yhteisö. Me saamme eväitä hahmottaa kokonaisuuksia sekä ymmärrystä siitä, millä keinoilla koulun haasteisiin tulisi tarttua. Ollaan siis aktiivisia vaikuttajia – poliittisia, niin kouluissa, korkeakouluissa, kuin yhteiskunnassakin. 

Hyvä askel kohti rohkeammin vaikuttavaa opettajuutta on käyttää ääntään kevään eduskuntavaaleissa. Äänestetään ehdokkaita, joille koulutus on tärkeää!


Lisää aiheesta

29.4.2024

Toinen lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – SOOL mukana

Uudet lakot koskevat jo aiemmin ilmoitettujen oppilaitosten lisäksi myös uusia toimijoita ja lakot laajenevat musiikin alan oppilaitoksiin. Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, lakko järjestetään 13.–16.5. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

21.4.2024

Kannattaako opettajaksi opiskella tulevaisuudessa?

Opettajaopiskelijoiden toimeentulo on aina ollut niukkaa ja tulevaisuudessa tilanne tulee vielä heikkenemään entisestään. SOOLin liittokokous vaatii, että päättäjät arvostavat Suomen tulevien opettajien työpanosta ja huomioivat heikennysten yhteisvaikutukset opettajaopiskelijoihin.

21.4.2024

Mira Laurinantti SOOLin puheenjohtajaksi

Viikonloppuna 20.–21. huhtikuuta pidetty Opettajaksi Opiskelevien Liiton liittokokous päätti muun muassa liiton koulutuspoliittisista linjauksista ja jäsenmaksun korotuksesta. Lisäksi valittiin uusi puheenjohtajisto ja hallitus vuoden mittaiselle toimikaudelle.

18.4.2024

”Aina voi kouluttautua uudelleen” - Jatkossa et voi

SOOL ei hyväksy ammatilliseen aikuiskoulutukseen kohdistuvia leikkauspäätöksiä. Ristiriita hallituksen tavoitteiden ja toimien välillä on ilmeinen.

15.4.2024

SOOL hakee aluetoimijoita ensi lukuvuodeksi

Haemme ensi lukuvuodeksi uusia aluetoimijoita Helsinkiin, Joensuuhun, Jyväskylään, Ouluun, Raumalle, Rovaniemelle ja Tampereelle. Aluetoimijat vastaavat SOOLin paikallisesta jäsenhankinnasta ja näkyvyyden vahvistamisesta kampuksilla. Jos etsit joustavaa ja osa-aikaista työtä opeopintojen oheen, lähetä hakemuksesi 28.4. mennessä.

Jaa sivu somessa

Tweet