18.5.2017

SOOL sun opekampuksella vol.2

SOOLin aluetoiminnan tavoitteena on tarjota helposti saavutettavaa jäsenpalvelua ja -neuvontaa sekä monipuolisia tilaisuuksia järjestökoulutukseen, opettajuuteen kasvuun sekä opiskelija-aikaiseen jäsenyyteen, hyvinvointiin ja osallisuuteen liittyen.

MARTINA WETTERSTRAND & ALUETOIMIJAT
Soolibooli 3/17

Jatkoa viime numerosta, jossa kerrottiin kampuskuulumisia muilta paikkakunnilta.

SOOLin aluetoiminta on kuluneen lukuvuoden aikana ja ensimmäisten aluetoimijoiden toimesta jalkautunut yhdeksän paikkakunnan opekampuksille ja osaksi opeopiskelijoiden arkea. Aktiiviset aluetoimijat pyrkivät yhdessä ainejärjestöjen ja opiskelijayhdistysten kanssa tavoittamaan yli 40 jäsenyhdistyksen opeopiskelijoita kaikissa eri vaiheissaan monipuolisella toiminnalla ja paikallista yhteistyötä kehittäen.

Keväällä 2017 tehdyn SOOLin jäsenkyselyn tavoitteena oli selvittää myös sitä, miten aluetoiminnan käynnistämisessä on onnistuttu ja miten toimintaa voisi kehittää. Kyselyyn osallistuneesta 725 opeopiskelijasta reilu 660 vastaajaa oli sellaiselta paikkakunnalta, jolla on SOOLin aluetoimija, ja heistä 64 % oli osallistunut aluetoimijan tilaisuuteen vähintään kerran, reilu 30 % jopa tätä useammin.

Vastausten perusteella erittäin hyödyllisiksi koettuja tilaisuuksia olivat SOOL-infot uusille opiskelijoille, aluetoimijoiden järjestämät koulutukset/vierailuluennot ja infot työttömyyskassajäsenyydestä sekä aluetoimijoiden ja OAJn järjestämät Valmistuvien infot.

73 % jäsenkyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että aluetoimijoiden järjestämät tilaisuudet ovat sisällöllisesti riittävän monipuolisia, 76 %:n mielestä tilaisuuksia on riittävän usein ja 78 % koki aluetoimijan tilaisuudet helposti saavutettaviksi ja lähestyttäviksi. Vastanneista 91 %:n mielestä SOOLin aluetoiminta on hyödyllinen lisä ainejärjestöjen ja opiskelijayhdistysten järjestämiin tilaisuuksiin.

Kiitos kuluneesta lukuvuodesta! Tavataan taas syyskaudella – niin valtakunnallisesti, opekampuksilla kuin verkossakin. SOOLin aluetoimijat ovat just sua varten, opeopiskelija!

Tsekkaa paikallisten SOOL-tilaisuuksien tiedot taas ensi syksynä tapahtumakalenterista.


OULU | Roosa Pitkänen

Aluetoimijan tehtävänkuvaan kuuluu kaikille avointen ja helposti saavutettavien SOOL-päivystysten järjestäminen. Niissä aluetoimijalta on mahdollista tulla kysymään SOOLin jäsenyyteen ja toimintaan liittyvistä asioista. Päivystyksiä järjestetään vaihtelevasti viikoittain tai kuukausittain, toisinaan niillä voi olla jokin teema, ja ständi voi olla myös ainejärjestön tai tiedekunnan tapahtuman yhteydessä.

Oulussa aluetoimija päivysti maaliskuun lopulla Kasopen eli kasvatustieteiden tiedekunnan yhteistyötiimin järjestämällä hyvinvointiviikolla. Tapahtuma järjestettiin kuntavaalien alla, joten kuumana perunana oli kuntavaaliteemat ja äänestäminen. Ständillä kävi runsaasti opettajaopiskelijoita, joista melkein kaikki vastasivat äänestäneensä tai aikovansa äänestää. Aktiivista porukkaa!


Matleena ja OAJ:n Johanna Pietilä.

JYVÄSKYLÄ | Matleena Jääskeläinen

Yhteistyössä Keski-Suomen OAJ:n kanssa järjestettävä vuosittainen Valmistuvien info pidettiin 24.4. yliopiston Agora-rakennuksessa. Infon tarkoituksena on antaa valmistuville opeopiskelijoille lisätietoa muun muassa opettajan työn hakemisesta, työajasta, palkkauksesta, työttömyyskassasta sekä ammattiyhdistystoiminnasta.

Tilaisuus alkoi SOOL-infolla, jonka jälkeen osallistujille oli varattu ruokaisa kahvitarjoilu. Ilta jatkui kaikille yhteisellä osuudella sekä vielä pienemmissä osallistujaryhmissä, joissa keskusteltiin opettajan työn alakohtaisista erityispiirteistä. Osallistujien palautteen perusteella hyödyllisintä antia oli työnhakuun ja palkkaukseen liittyvät asiat sekä puhujien konkreettiset esimerkit. Onnea vielä valmistuville sekä puhtia opeduuneihin!


Lotta Pohjola.

ROVANIEMI | Emma Sarkkola

Rovaniemellä SOOLin näkyvyys on kasvanut aluetoimijan toimesta ja eri tilaisuuksien yhteydessä. Tätä lehteä varten toisen vuosikurssin luokanopettajaopiskelija Lotta Pohjola kertoi kokemuksistaan.

Opiskelu Rovaniemellä ja Lapin yliopistossa on vastannut hyvin Lotan odotuksia: "Parasta opinnoissa on laadukkaat kontaktiopetustunnit ja tiivis ryhmähenki koko vuosikurssin kanssa". SOOLin merkitys näyttäytyy erityisesti konkreettisten ja käytännöllisten etujen valossa: "SOOL on turvanani, jos esimerkiksi opetusharjoitteluiden yhteydessä ilmenee ongelmia. Myöskin jäsenetuudet ovat käytössä".

Kesän Lotta aikoo viettää töitä tehden ja rentoutuen, ja antaa vinkin myös Sooliboolin lukijoille: "Pitäkää lomaa opiskeluista ja nauttikaa!"


HELSINKI | Jenna Salmijärvi

Olen osallistunut aluetoimijakaudellani myös OAJ PKS 9 -jaoston kokouksiin. Tähän jaostoon kuuluvat pääkaupunkiseudun (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen) yleissivistävät opettajat, eli peruskoulujen, lukioiden ja yleissivistävän aikuisopetuksen opettajat.

Kokouksissa käsitellään ajankohtaisia, opettajan työnkuvaan liittyviä asioita. Kuluneen kevään aiheita ovat olleet esimerkiksi uusien opettajien palkkaus, kilpailukykysopimus, arviointikeskustelukäytännöt ja se, mihin yhteissuunnittelutyöaikaa käytetään. Kokouksissa huomioidaan myös opiskelijaedustus, ja opiskelijamielipidettä on kysytty varta vasten mm. uusien opettajien palkkaukseen liittyen. Esityslistassa on lisäksi erillinen kohta SOOLin ja opettajaopiskelijoiden kuulumisille.

On ollut mahtavaa päästä seuraamaan myös edunvalvonnan näkökulmasta opettajien arkea ja sitä, mitä kaikkea opettajan työhön kuuluu.


Noora Saarinen, Jenna Salmijärvi ja SOOLin 100 munkkia.

HELSINKI | Noora Saarinen

SOOLin 100 munkkia rantautui Helsinkiin! Helsingin aluetoimijat suuntasivat munkkien kanssa vappuaattona Ullanlinnanmäelle, jonne on perinteisesti kokoontunut opeopiskelijoita aloittamaan vapun viettoa. Mäki olikin täynnä värikästä porukkaa, ja eriväristen haalarien täyttämästä joukosta raikasi laulu ja iloinen puheensorina. Ajoittaisesta sateesta huolimatta vappufiilis oli korkealla ja munkitkin katosivat nopeasti!


 


Lisää aiheesta

15.4.2024

SOOL hakee aluetoimijoita ensi lukuvuodeksi

Haemme ensi lukuvuodeksi uusia aluetoimijoita Helsinkiin, Joensuuhun, Jyväskylään, Ouluun, Raumalle, Rovaniemelle ja Tampereelle. Aluetoimijat vastaavat SOOLin paikallisesta jäsenhankinnasta ja näkyvyyden vahvistamisesta kampuksilla. Jos etsit joustavaa ja osa-aikaista työtä opeopintojen oheen, lähetä hakemuksesi 28.4. mennessä.

27.2.2024

SOOLin Talvipäivät Helsinkiin vuonna 2025

Talvipäivät palaa ensi vuonna pääkaupunkiin 35 vuoden tauon jälkeen. Opettajaksi opiskelevien Talvipäiviä on järjestetty vuodesta 1947 alkaen ja nykyisin tapahtuma kokoaa vuosittain yhteen jopa kolme tuhatta eri alojen opeopiskelijaa ja tarjoaa monipuolista ohjelmaa ulkourheilusta livemusaan.

19.2.2024

Making of SOOLin Talvipäivät

Edessä on vuoden odotetuin viikonloppu. Talvipäivät on opeopiskelijan opintojen ehkä ikimuistoisin tapahtuma, mutta mitä kaikkea yli 3 000 osallistujan tapahtuma vaatii?

13.2.2024

Kenestä Vuoden opeopiskelija ja Vuoden harjoittelunohjaaja?

Taas saa ehdottaa! Ansaitseeko harjoittelunohjaajasi kiitosta ja kunniaa tai löytyykö opiskelukavereistasi opeopiskelijoita yhdistävä huipputyyppi? Etsintä on käynnissä 10.3. asti.

16.1.2024

Vakuutusyhtiö Turvalta tuhansien eurojen tuki opeopiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseen

SOOLin ja Turvan Hymykisan voittajat on valittu ja rahapalkinnon saa viisi opeopiskelijoiden ainejärjestöä. Kisassa kysyttiin konkreettisia ideoita jäsenistön hyvinvoinnin edistämiseen.

Jaa sivu somessa

Tweet