23.1.2015

Opekas yhteistyöhön Rauman kaupungin kanssa

Raumalla järjestettiin marraskuussa ainutlaatuinen tilaisuus, kun raumalaisten opeopiskelijoiden ainejärjestö Opekas allekirjoitti Rauman kaupungin kanssa yhteistyösopimuksen. Sopimuksen mukaan Rauman kaupunki tukee opettajaopiskelijoita uuden opiskelijatilan vuokraamisessa 10 000 eurolla vuodessa. Mutta miksi tällainen sopimus tehtiin?

NIKLAS KULJU & SANNI SALMENOJA
Soolibooli 1/15

Sopimuksen allekirjoittivat Rauman kaupungin hallintojohtaja Sari Salo, kaupunginjohtaja Kari Koski ja Opekas ry:n puheenjohtaja Pirita Talikka. Kuva: Pirjo Lehti

Vielä alkuvuodesta 2013 Rauman kampus koostui pääasiassa seitsemästä rakennuksesta: Päärakennus, Hallintorakennus, Kirjasto, Puutarha, Artika, Torni ja Teknika. Hallintorakennuksen kellarissa oli Opekas ry:n oma kahvio, Kuppila, joka oli opiskelijoille tärkeä, jokapäiväinen kohtaamispaikka. Artikan yhteydessä oli Opekkaan oma toimisto ja bändikämppä, sekä käsityön aineenopettajaopiskelijoiden TK-Kilta ry:n pyörittämä TK-sauna.

Rauman yksikön taloudellinen tilanne oli vielä pari vuotta sitten erittäin epävarma. Pitkään huhuttiin rakennuksista luopumisista, ja jopa koko raumalaisen opettajankoulutuksen lakkauttamisesta. Opettajankoulutusta päätettiin jatkaa Raumalla, mutta tietyin seurauksin.

Rakennusten mukana menetettiin
kaikki Seminaarinmäen opiskelijatilat.

Syksyllä 2013 säästöjen vuoksi kampuksella luovuttiin Artikasta ja Tornista, ja vuoden 2014 keväällä vielä hallintorakennuksesta. Erittäin suurien opetus- ja henkilöstötilojen lisäksi näiden rakennusten mukana menetettiin kaikki Seminaarinmäen opiskelijatilat. Tilanne oli pahimmillaan syksyllä 2014, jolloin opiskelijoilla ei yksinkertaisesti ollut mitään paikkaa, missä kokoontua.

Jotain piti tehdä

Opekas käynnisti vuoden 2014 alussa aktiivisen etsinnän uutta opiskelijatilaa varten yhdessä muiden Seminaarinmäen ainejärjestöjen kanssa. Samaan aikaan pohdimme myös rahoitusta uudelle tilallemme, ja aloitimmekin neuvottelut kaupungin kanssa. Uutta tilaa etsittiin sekä kampukselta, että sen välittömästä läheisyydestä ja etsinnässä oli apuna myös yksikön henkilökunta, joista erittäin suuren työn teki yksikkömme varajohtaja, lehtori Lauri Kemppinen.

Laaja yhteistyö tuotti tulosta, ja uusi tila löydettiin kampukselta. Puutarharakennuksen seminaaritila, joka oli aiemmin ollut opetuskäytössä, päätettiin muuttaa uudeksi opiskelijatilaksi. Tilan käyttöönotto oli työn takana, kun rakennuksen omistussuhteita selvitettiin yliopiston, kaupungin ja SYK:in kanssa. Neuvottelujen jälkeen pääsimme kuitenkin muuttamaan uuteen tilaamme vuoden 2014 lokakuussa.

Sopimuksen allekirjoitusta varten järjestettiin erillinen tilaisuus yliopistomme Aino Pohjanoksa -salissa, johon osallistui noin 80 henkilöä. Tapahtumassa olivat paikalla muun muassa Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen, Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski sekä Rauman kaupungin tutkimusvastaava Kaarina Nurmi, joka on ollut kaupungin edustaja sopimusneuvotteluissa. Paikalla oli myös Turun yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri Tomi Nyström, paljon yksikön henkilökuntaa sekä luonnollisesti paljon raumalaisia opettajaopiskelijoita, joiden vuoksi tämä sopimus laadittiin.

Kaikki voittaa

Opekas ry:n ja Rauman kaupungin allekirjoittama sopimus oli niin sanotusti "win-win situation" sen kaikille osapuolille. Yksikkömme ainejärjestöjen erinomaiset taidot tapahtumien järjestämisessä on huomattu koko kaupungissa. Tämän vuoksi Rauman kaupunki tukee uuden opiskelijatilan vuokraamista, ja puolestaan Opekas muiden mäen järjestöjen kanssa auttaa kaupunkia järjestämään erilaisia tapahtumia, esimerkiksi toimintaa huhtikuun Rauma-päivänä.

Kaupungin tuen avulla turvataan, että raumalaisilla opeopiskelijoilla on jatkossakin oma tilansa kampuksella, jossa voi koulupäivän aikana vaihtaa kuulumisia muiden opiskelijoiden kanssa, tehdä koulutöitä, tai vain hengähtää oppituntien välissä. Yksikkömme tulevaisuus on taas turvattu, ja nyt kun opiskelijatkin ovat saaneet omat tilansa takaisin, näyttää perinteikkään raumalaisen opettajankoulutuksen tulevaisuus taas valoisalta. Raumalaiset tulevat siis keltaisissa haalareissaan meuhkaamaan Talvipäivillä vielä tulevaisuudessakin!


Lisää aiheesta

21.4.2024

Mira Laurinantti SOOLin puheenjohtajaksi

Viikonloppuna 20.–21. huhtikuuta pidetty Opettajaksi Opiskelevien Liiton liittokokous päätti muun muassa liiton koulutuspoliittisista linjauksista ja jäsenmaksun korotuksesta. Lisäksi valittiin uusi puheenjohtajisto ja hallitus vuoden mittaiselle toimikaudelle.

15.4.2024

SOOL hakee aluetoimijoita ensi lukuvuodeksi

Haemme ensi lukuvuodeksi uusia aluetoimijoita Helsinkiin, Joensuuhun, Jyväskylään, Ouluun, Raumalle, Rovaniemelle ja Tampereelle. Aluetoimijat vastaavat SOOLin paikallisesta jäsenhankinnasta ja näkyvyyden vahvistamisesta kampuksilla. Jos etsit joustavaa ja osa-aikaista työtä opeopintojen oheen, lähetä hakemuksesi 28.4. mennessä.

5.3.2024

Liittokokouskutsu 20.-21.4.2024

Taas on aika päättää SOOLin toiminnan suuntaviivoista ja edunvalvonnan linjauksista sekä valita liiton puheenjohtajisto ja hallitus seuraavalle kaudelle. Kokouskutsu on lähetetty jäsenyhdistyksille sähköpostitse.

27.2.2024

SOOLin Talvipäivät Helsinkiin vuonna 2025

Talvipäivät palaa ensi vuonna pääkaupunkiin 35 vuoden tauon jälkeen. Opettajaksi opiskelevien Talvipäiviä on järjestetty vuodesta 1947 alkaen ja nykyisin tapahtuma kokoaa vuosittain yhteen jopa kolme tuhatta eri alojen opeopiskelijaa ja tarjoaa monipuolista ohjelmaa ulkourheilusta livemusaan.

19.2.2024

Making of SOOLin Talvipäivät

Edessä on vuoden odotetuin viikonloppu. Talvipäivät on opeopiskelijan opintojen ehkä ikimuistoisin tapahtuma, mutta mitä kaikkea yli 3 000 osallistujan tapahtuma vaatii?

Jaa sivu somessa

Tweet