Sijaisen muistilista

Moni opeopiskelija tekee opintojen ohella eri pituisia sijaisuuksia opettajana. Sijaistamalla saakin arvokasta työkokemusta: pääsee tutustumaan erilaisiin oppilaitoksiin ja päiväkoteihin ja pystyy hyödyntämään opinnoissaan oppimaansa käytännössä. Voi kokeilla ja oppii takuulla paljon uutta.

Sijaisuudet auttavat myös ymmärtämään, että opettajuuteen kasvu on prosessi ja opettajankoulutus vasta sen ensimmäinen askel. Lisäksi työt opettajana voivat antaa varmuutta valitsemastasi alasta tai avata mahdollisen työpaikan valmistuttuasi.

Tärkein neuvo sijaiselle: kysy!

Monet asiat selviävät kysymällä. Opettajien tavat ohjeistaa sijaisiaan vaihtelevat paljon ja osa saattaa kokonaan unohtaa, millaista on olla ensimmäistä kertaa kyseisellä työpaikalla. Mikäli saat epämääräiset ohjeet: kysy tarkennusta. Muista, että et todennäköisesti ole paikan ensimmäinen sijaisopettaja ja sijaisten neuvominen on luultavasti muille jo tuttua. Joten jos mikään asia mietityttää ennen sijaisuutta tai sen aikana: älä jää yksin, ole aktiivinen ja selvitä.

Ennakkoon:

  • Lyhyemmässä sijaisuudessa huolehdi, että työnantajalla on kaikki sen tarvitsemat tiedot sijaisuudestasi. Pidempää sijaisuuttaa tehdessä allekirjoitetaan työsopimus tai sinulle annetaan virkamääräys.
  • Toimita palkanmaksua varten verokortti sekä kelpoisuustodistukset työnantajalle. Muista, että myös kandidaatin tutkinto lasketaan korkeakoulututkinnoksi.
  • Yli kolmen kuukauden sijaisuuksissa sinun on esitettävä rikostaustaote. Maksullinen ote tulee itse tilata Oikeusrekisterikeskuksesta.

Viimeistään työpäivän aluksi:

  • Selvitä tarvittavat tiedot sijaistamistasi oppitunneista tai ryhmästä.
  • Selvitä, kuka opastaa sinut opetustilaasi tai kysy neuvoa, mistä löydät sen.
  • Selvitä, keneltä saat mahdollisen avaimen opetustiloihin ja kaikkiin muihin tiloihin, minne tarvitset pääsyn (esim. liikuntasali).
  • Mikäli tarvitset sähköisiä laitteita kuten tietokonetta, selvitä keneltä saat tunnukset sen käyttöön.
  • Tutustu työpaikan sääntöihin ja toimintatapoihin sijaistamasi opettajan tai jonkun muun henkilökunnan edustajan kanssa (turvaohjesäännökset, poissaolojen seuranta, kurinpitotoimenpiteet jne.)
  • Ota selvää, kuuluuko sinulle opetuksen lisäksi muita tehtäviä, kuten välitunti- tai ruokailuvalvontaa.
  • Ruokailuun liittyvät asiat vaihtelevat eri paikoissa: on hyvä ottaa selvää, miten sinun työpaikallasi toimitaan.
  • Muista, että olet vastuussa oppijoista. Selvitä etukäteen kenen puoleen voit kääntyä mahdollisissa opetustilanteisiin liittyvissä ongelmatilanteissa.

Muista myös:

  • Pidä kirjaa tekemistäsi tunneista: missä, milloin, monta tuntia ja ketä sijaistit.
  • Tarkista, että palkka on tullut tilillesi sekä tarkista palkkakuittisi, että palkkasi on maksettu oikein. Säilytä kaikki palkkakuitit tallessa.
  • Muista, että SOOLin jäsenet ovat opiskeluaikanaan oikeutettuja OAJ:n palkka-asiantuntijoiden ja luottamusmiesten neuvonta- ja edunvalvontapalveluihin sijaisuuksia tehdessään.
  • Harkitse, kannattaisiko jo liittyä työttömyyskassaan. Huomaa, että liittyminen ei ole mahdollista enää työsuhteen päättymisen jälkeen.

Miten pääset sijaiseksi?

Eri kunnissa on vaihtelevia tapoja, kuinka kannattaa hakea sijaiseksi. Mikäli haluat päästä kerryttämään kokemusta sijaistamalla, kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä suoraan työpaikkoihin tai kysyä vinkkejä opiskelukaverailtasi. Usein yksi sijaistamiskerta avaa väylän päästä toistekin samaan paikkaan töihin. Toisaalta on myös hyvä kokeilla ja tutustua erilaisiin työpaikkoihin.

Viimeinen muistutus: älä stressaa liikaa!

Sijaisena olet tietenkin vastuussa oppijoista ja tehtävä täytyy hoitaa huolellisesti, mutta ei kannata harmistua, jos yhden päivän sijaisuus ei onnistukaan mielestäsi täydellisesti. Erityisesti vanhemmat oppilaat ovat joskus innokkaita kokeilemaan uuden sijaisen rajoja. Ensimmäisinä päivinä sijaisena riittää "ihan ok päivä", jolloin oppijat ovat olleet turvallisessa ympäristössä.

Muista, että jokainen opettaja on joskus ollut ensimmäistä kertaa opettajana ja kokemus tuo varmuutta; niin opettamiseen kuin sijaistamiseen.


Lue myös:
OAJ:n ohjeet peruskoulun ja lukion sijaiselle


Jaa sivu somessa

Tweet