23.1.2024

OAJ:n lakko 31.1. koskee myös SOOLin jäseniä

OAJ järjestää poliittisen lakon keskiviikkona 31. tammikuuta. Lakko toteutetaan pääkaupunkiseudulla kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja se koskee myös SOOLin jäseniä.

OAJ:n ja SOOLin jäsenistä lakon piirissä ovat pääkaupunkiseudun (Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) varhaiskasvatuksessa työskentelevät sopimusalasta ja työnantajasta riippumatta. Lakolla pyritään vaikuttamaan OAJ:n ja SOOLin jäsenille ja koko opetus- ja tutkimusalalle erityisen haitallisiin työelämäheikennyksiin.

Työnseisaus koskee työvuoroja, jotka alkavat keskiviikon 31.1.2024 klo 05.59 ja 20.59 välisenä aikana. Työnseisaus kestää päättyvän työvuoron loppuun.

Lakolla vastustetaan alalle haitallisia työelämäheikennyksiä

OAJ ymmärtää tarpeen tasapainottaa julkista taloutta ja nostaa työllisyysastetta, mutta kaikki esitetyt työelämäheikennykset eivät tue näitä tavoitteita. OAJ:n järjestämällä lakolla ei vastusteta työnantajaa tai maan hallitusta, vaan hallituksen suunnittelemia työelämäheikennyksiä, kuten lakiin säädettävää vientivetoista työmarkkinamallia.

– OAJ:n kynnys poliittisiin työtaisteluihin on äärimmäisen korkea. Nyt kynnys ylittyy, koska rakentava ja tiivis vuoropuhelu maan hallituksen kanssa ei ole tuottanut tulosta, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto kertoo.

Lakko on laillinen toimenpide ja vastuun siitä kantaa ammattijärjestö. Työnantaja ei saa kohdistaa lakkoon osallistuviin minkäänlaista painostusta, eikä saa esimerkiksi tiedustella, onko työntekijä liiton jäsen tai onko tämä osallistumassa lakkoon.

OAJ maksaa lakkoavustusta lakkoon osallistuville

Lakon aikana opettajat eivät mene työpaikalleen eivätkä hoida työtehtäviään. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ maksaa jäsenille lakkoavustusta. OAJ avustaa lakossa olevia OAJ:n ja SOOLin jäseniä 180 eurolla.

Lakkoavustus on veronalaista tukea, ja sitä pitää hakea erikseen OAJ:stä lakon päätyttyä. Saadaksesi lakkoavustuksen sinun pitää olla liittynyt SOOLin jäseneksi ennen 23.1., jolloin lakkovaroitus on annettu.


Vastauksia kysymyksiin ja ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen:Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet