23.3.2022

Opettajarekisteri - Ei uhka vaan välttämättömyys

Valmisteilla olevan opettajarekisterin tarkoituksena on kertoa, paljonko Suomessa on kelpoisuussäädösten mukaisia opettajia, rehtoreita ja johtajia. SOOL vaatii, että opettajarekisteri otetaan käyttöön ensi tilassa, jotta opettajankoulutuksen tarpeita voidaan tarkemmin ennakoida koko maassa kohdentamalla koulutuksen volyymiä ja erikoistarpeita.

KANNANOTTO

Nykyisin on olemassa vain kyselyihin pohjautuvaa tietoa opettajien määrästä ja heidän kelpoisuuksistaan. Tiedonkeruu toteutetaan kolmen vuoden välein ja siihen on vastannut vain noin puolet opettajista. Realistista dataa opettajista Suomessa ei siis ole ja esimerkiksi alueelliset erot saattavat olla mittavia.

Opettajarekisteriin siirryttäessä tiedot kelpoisuuksista siirtyvät suoraan opettajarekisteriin opiskelijan valmistuessa. Yksi valtakunnallinen yhtenäinen rekisteri tarjoaisi selkeyttä.

Rekisteri antaisi myös suuntaviivoja sille, mihin opiskelijat valmistuessaan työllistyvät. On selvää, että kaikki opiskelijat eivät jää töihin sille alueelle, missä opiskelevat. Opettajarekisteri kertoisi myös siitä, mille alalle opettajaksi opiskelevat työllistyvät – opettajankoulutus kun antaa eväät moneen muuhunkin, kuin opettajana toimimiseen.

Parhaimmassa tapauksessa myös vastavalmistuneiden työllistyminen helpottuisi, kun työnantajat pääsisivät rekisteristä näkemään uusien valmistuneiden opettajien tietoja kelpoisuuksineen. 

Opettajaksi valmistuvalla on takanaan usean vuoden korkeakouluopinnot, jotka takaavat hänelle kelpoisuuden opettaa tietyillä koulutusasteilla. Opettajan tulee olla kelpoinen ja vain kelpoisen opettajan tulee voida käyttää itsestään opettaja-nimikettä. Oppijankin tulee pystyä luottamaan siihen, että hänen opettajansa ovat kelpoisia.

Tälläkin hetkellä opetus- ja kasvatuskentällä toimii henkilöitä, joilta puuttuu kelpoisuus ja opettajarekisterissä tämäkin tieto näkyisi. Rekisterin avulla saataisiin myös tieto, paljonko kelpoisia opettajia puuttuu eri puolilla Suomea.

On hienoa, että opettajarekisteri on otettu avoimesti vastaan eduskunnassa ja useat puolueet ovat jo näyttäneet rekisterille vihreää valoa. Toivomme päättäjiltä katsetta tulevaisuuteen ja panostamista opetusalaan. Eduskuntavaalit ovat nurkan takana ja kaikki opettajaksi opiskelevat seuraavat mielenkiinnolla, kuinka koulutusmyönteiset päättäjät Suomelle valitaan.


Lue lisää:
OAJ: Opettajarekisteri on nyt ajankohtainen 


Lisää aiheesta

29.4.2024

Toinen lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – SOOL mukana

Uudet lakot koskevat jo aiemmin ilmoitettujen oppilaitosten lisäksi myös uusia toimijoita ja lakot laajenevat musiikin alan oppilaitoksiin. Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, lakko järjestetään 13.–16.5. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

21.4.2024

Kannattaako opettajaksi opiskella tulevaisuudessa?

Opettajaopiskelijoiden toimeentulo on aina ollut niukkaa ja tulevaisuudessa tilanne tulee vielä heikkenemään entisestään. SOOLin liittokokous vaatii, että päättäjät arvostavat Suomen tulevien opettajien työpanosta ja huomioivat heikennysten yhteisvaikutukset opettajaopiskelijoihin.

21.4.2024

Mira Laurinantti SOOLin puheenjohtajaksi

Viikonloppuna 20.–21. huhtikuuta pidetty Opettajaksi Opiskelevien Liiton liittokokous päätti muun muassa liiton koulutuspoliittisista linjauksista ja jäsenmaksun korotuksesta. Lisäksi valittiin uusi puheenjohtajisto ja hallitus vuoden mittaiselle toimikaudelle.

18.4.2024

”Aina voi kouluttautua uudelleen” - Jatkossa et voi

SOOL ei hyväksy ammatilliseen aikuiskoulutukseen kohdistuvia leikkauspäätöksiä. Ristiriita hallituksen tavoitteiden ja toimien välillä on ilmeinen.

12.4.2024

Lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – koskee myös SOOLin jäseniä

Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, seurauksena on kahden vuorokauden mittainen lakko 23.–24. huhtikuuta. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

Jaa sivu somessa

Tweet