17.11.2017

MusTa ry - nimestään huolimatta valovoimainen

Ammatti­korkeakoulu­opiskelijoiden edustus opeopiskelijoiden yhteisössä vahvistui, kun Tampereen ammatilliset musiikinopiskelijat liittyi SOOLin jäsenyhdistykseksi syyskuussa.

KATRI PEURALA
Soolibooli 5/17

Pyynikinharjun katveessa, Pyynikintorin kulmalla sijaitsee rakennus, jonka kyljessä komeilee teksti Tampereen Musiikkiakatemia. Sisältä voit kuulla soittoa ja laulua, mitä kauneimpia sulosäveliä. Tuolla opiskelevat Tampereen ammatilliset musiikinopiskelijat, tuttavallisemmin MusTa ry.

Musta ry toimii Tampereen ammattikorkeakoulun musiikinopiskelijoiden ainejärjestönä sekä Tampereen konservatorion toisen asteen koulutuksen oppilaskuntana. Yhdistys on perustettu vuonna 1973 ja sen alkuperäisenä tarkoituksena oli toimia konservatorion oppilaskuntana. Myöhemmin järjestö sai tehtäväkseen toimia myös ammattikorkeassa opiskelevien ainejärjestönä.

Yksi MusTa ry:n rikkauksista on sen monimuotoisuus opiskelijakunnan keskuudessa. Järjestön jäseninä on monen eri alan ammattilaisia: muusikoita, säveltäjiä, teatterimuusikoita, teknikkoja, tanssijoita ja tietenkin opettajia. Musiikin koulutusohjelmiin valitaan vuosittain noin 40 opiskelijaa ja valituista reilusti yli puolet sijoittuvat musiikkipedagogeihin. He valmistuvat instrumenttipedagogeiksi, musiikinteoriapedagogeiksi ja kuoronjohtajiksi.

Opinnoista pätevyys musiikin perusopetukseen ja ammatilliselle toiselle asteelle

Puheenjohtaja Tiitus Karisen mukaan MusTa ry ei pelkää tuoda ääntään kuuluviin.

Mihin Tampereelta valmistuvat musiikkipedagogit oikein työllistyvät? Vaihtoehtoja on monia ja varmasti jokainen löytää itselleen parhaiten sopivan vaihtoehdon. Jokainen musiikkipedagogi suorittaa opintojen aikana yleisin opettajan kelpoisuuden antavat opettajan pedagogiset opinnot. Näin ollen pedagogilla on mahdollisuus toimia opettajana musiikkiopistoissa, konservatorioissa ja muissa laitoksissa, jotka tarjoavat musiikin perus- ja ammattiopintoja. Myös yrittäjyys on yksi työllistymisvaihtoehdoista.

MusTa ry:n puheenjohtaja Tiitus Karinen kuvailee ainejärjestöä pieneksi ja ehkä hieman eristyneeksi. Vaikka musiikinopiskelijoiden päätoiminen opiskelu tapahtuu kaukana TAMKin pääkampuksesta, niin se ei estä heitä kuitenkaan ottamasta osaa tapahtumiin.

Karisen mukaan opiskelijat ottavat aktiivisesti osaa erilaisiin tapahtumiin ja ovat mielellään mukana myös niiden järjestämisessä, kunhan aikataulut osuvat kohdilleen. Aikataulutus voikin olla haastavaa, sillä musiikinopiskeluun liittyy luentojen lisäksi hyvin vahvasti itsenäinen harjoittelu soittotuntien välillä.

Lisää yhteistyötä musapedagogiikkaa opiskelevien välille

MusTa on ottanut aktiivisesti osaa musiikinopiskelijoiden edunvalvontaan. Karisen mukaan MusTa reagoi nopeasti havaittuihin epäkohtiin, jos niitä ilmenee. MusTa ei pelkää tuoda ääntään kuuluviin ja he vievät omia näkökulmiaan rohkeasti laitoksen johdolle. Karinen kertoo, ettei tämä olisi mahdollista ilman aktiivisia hallituslaisia: hallituksen koko on nyt suurempi ja hallituksen jäsenet ovat omalta osaltaan aktiivisia ja se vaikuttaa positiivisesti järjestön työskentelyyn.

Tavoitteena on huolehtia sekä opiskelijoiden edunvalvonnasta että virkistystoiminnasta. MusTa pyrkii tarjoamaan jäsenistölleen monipuolisesti erilaisia tapahtumia aina sitseistä leffailtoihin. Karinen kokee tärkeäksi löytää ja ylläpitää yhteistyötahoja. Yksi tärkeimmistä yhteistyökumppaneista on Tampereen Filharmonia.

Karisen mielestä on hienoa päästä osaksi SOOLin toimintaa. Jäsenyyttä oli harkittu useiden vuosien ajan ja nyt aika oli kypsä ja otollinen jäsenyhdistyksesi liittymiselle. Karinen myös toivoo, että SOOLiin liittymisen myötä syntyisi yhteistyötä muiden pedagogijärjestöjen kanssa. SOOLin Talvipäiviä vietetään seuraavan kerran Tampereella ja siellä voi bongata myös Tampereen musiikkipedagogeja. Heidät tunnistaa mustista haalareista.
 

Musiikin ja tanssin opeopiskelijat SOOLissa

Musiikin ja tanssin perus- ja ammattiopinnot:

Jammaus ry, Jyväskylän AMK
MusTa ry, Tampereen AMK
Tanssinopettajaopiskelijat ry, Oulun AMK
Tempo ry, Savonia AMK (Kuopio)

Koulujen musiikinopetus:

Maine ry, Taideyliopisto (Helsinki)
Mukava ry, Oulun yliopisto
Pedaali ry, Jyväskylän yliopisto

 


Lisää aiheesta

29.4.2024

Toinen lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – SOOL mukana

Uudet lakot koskevat jo aiemmin ilmoitettujen oppilaitosten lisäksi myös uusia toimijoita ja lakot laajenevat musiikin alan oppilaitoksiin. Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, lakko järjestetään 13.–16.5. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

21.4.2024

Kannattaako opettajaksi opiskella tulevaisuudessa?

Opettajaopiskelijoiden toimeentulo on aina ollut niukkaa ja tulevaisuudessa tilanne tulee vielä heikkenemään entisestään. SOOLin liittokokous vaatii, että päättäjät arvostavat Suomen tulevien opettajien työpanosta ja huomioivat heikennysten yhteisvaikutukset opettajaopiskelijoihin.

21.4.2024

Mira Laurinantti SOOLin puheenjohtajaksi

Viikonloppuna 20.–21. huhtikuuta pidetty Opettajaksi Opiskelevien Liiton liittokokous päätti muun muassa liiton koulutuspoliittisista linjauksista ja jäsenmaksun korotuksesta. Lisäksi valittiin uusi puheenjohtajisto ja hallitus vuoden mittaiselle toimikaudelle.

18.4.2024

”Aina voi kouluttautua uudelleen” - Jatkossa et voi

SOOL ei hyväksy ammatilliseen aikuiskoulutukseen kohdistuvia leikkauspäätöksiä. Ristiriita hallituksen tavoitteiden ja toimien välillä on ilmeinen.

15.4.2024

SOOL hakee aluetoimijoita ensi lukuvuodeksi

Haemme ensi lukuvuodeksi uusia aluetoimijoita Helsinkiin, Joensuuhun, Jyväskylään, Ouluun, Raumalle, Rovaniemelle ja Tampereelle. Aluetoimijat vastaavat SOOLin paikallisesta jäsenhankinnasta ja näkyvyyden vahvistamisesta kampuksilla. Jos etsit joustavaa ja osa-aikaista työtä opeopintojen oheen, lähetä hakemuksesi 28.4. mennessä.

Jaa sivu somessa

Tweet