Julia Lautala

Ehdolla SOOLin hallitukseen kaudelle 2022 - 2023.

Opiskelee: luokanopettajaksi
Opiskelupaikka: Itä-Suomen yliopisto
Opinnot alkoivat: 2018
Jäsenyhdistys: Popsi ry


LINJAUKSET

1. Helposti lähestyttävä SOOL
2. SOOL opiskelijavaikuttamisen tukena
3. Taito- ja taideaineisiin tulee panostaa

Helposti lähestyttävä SOOL

Ilman opeopiskelijoita ei olisi SOOLia. SOOLin tulee näyttäytyä turvallisena yhteisönä, jossa on monikirjavainen joukko opeopiskelijoita. Jotta opettajaopiskelijat uskaltavat ottaa rohkeasti yhteyttä SOOLiin he haluavat tietää keitä kaikkia SOOLin tehtävissä on. Esimerkiksi SOOLin hallituksen kannattaa tuoda itseään enemmän esille, jotta opeopiskelijat näkevät, että he ovat aivan tavallisia opeopiskelijoita. Paikkakuntien Siun SOOLilaisilla on tärkeä rooli tässä viedä SOOLin sanomaa eteenpäin. Kynnys SOOLin jäseneksi liittymisessä on myös pienempi, kun SOOL on helposti lähestyttävissä.

SOOL opiskelijavaikuttamisen tukena

Jäsenjärjestöt tekevät tärkeää vaikuttamistyötä eri paikkakunnilla. SOOLin tulee tukea mahdollisuuksien mukaan jäsenjärjestöjä ja muita jäseniä eri tilanteissa. Hyvänä esimerkkinä ovat jo perinteiset SOOLin järjestökurssit kaksi kertaa vuodessa. Ne ovat hyviä tukemisen keinoja mutta lisää tukea tulee antaa. Eri paikkakunnilla nousee varmasti esille eri epäkohtia joihin jäsenjärjestöjen omat toimet eivät riitä. SOOLin kannattaa tästä ottaa koppia ja auttaa parhaansa mukaan. Opeopiskelijoiden tulee pitää yhtä ja SOOL isona järjestönä pystyy näyttämään tukensa opeopiskelijoita kohtaan.

Taito- ja taideaineisiin tulee panostaa

Korona-aika on suuresti vaikuttanut taito- ja taideaineiden kurssien järjestämiseen. Monilla opeopiskelijoilla on jäänyt vajaaksi opetus taito- ja taideaineiden opetuksien suhteen. Taito- ja taideaineet ovat erittäin tärkeitä aineita, joita opeopiskelijoiden tulisi hallita, koska näitä työelämässä tulee kuitenkin opettaa. Meidän tulee huolehtia, että opeopiskelijoilla on mahdollisuuksia kouluttautua taito- ja taideaineiden aineenopettajiksi. Tämä ei toteudu, jos koulutusmahdollisuudet lakkautetaan tai niitä on saatavilla vain muutamissa yliopistoissa. Taito- ja taideaineiden osaajia tarvitaan ja valitettavasti osaajia ei ole, jos ei ole mahdollisuutta opiskella näitä aineita. Taito- ja taideaineet ovat yhtä tärkeitä kuin muutkin oppiaineet!


MIKSI MINÄ?

Opiskelen tällä hetkellä Itä-Suomen yliopistossa 4. vuotta luokanopettajaksi. Ensikosketukseni SOOLiin sain syksyn 2019 järjestökurssilla, josta inspiroituneena päätin hakea Joensuun yhdeksi aluetoimijaksi. Ilokseni minut valittiin aluetoimijaksi ja toimin Joensuun aluetoimijana tammikuusta 2020 aina 2021 joulukuuhun saakka. Aluetoimijan tehtävät olivat erittäin opettavainen kokemus, kun asioihin pääsi vaikuttamaan paikallisesti. Aluetoimijan kokemusten innoittamana kasvoi minulla halu päästä vaikuttamaan SOOLin toimintaan valtakunnallisesti. Olen aktiivinen ja erittäin motivoitunut tekijä, josta on varmasti hyötyä SOOLin hallituksessa.

Olen ollut heti fuksivuodesta lähtien mukana järjestötoiminnassa. Olen toiminut kotijärjestöni Popsi ry:n hallituksessa jo vuodesta 2019 lähtien ja viimeistä kautta tällä hetkellä siellä pääsen vaikuttamaan. Olen ollut mm. jäsenvastaava sekä toiminut puheenjohtajistossa niin puheenjohtajana (2021) että varapuheenjohtajana (2022). Tämän lisäksi olen järjestämässä juuri nyt huhtikuun suurta spektaakkelia eli Joensuun Talvipäiviä sillä olen Joensuun Talvipäiväyhdistyksen eli JoKa ry:n puheenjohtaja. Minut valittiin myös ylioppilaskuntani ISYY:n edustajistoon syksyllä 2021, joten ylioppilaskunta asioissa olen tuomassa opiskelijoiden ääntä kuuluviin. Tästä kaikesta voisi siis sanoa, että nautin järjestötoiminnassa mukana olemisesta koska siinä pääsee vaikuttamaan moniin asioihin ja pääsen tekemään monien ihmisten kanssa yhteistyötä.

Ensi syksynä minulla alkaa viimeinen vuosi maisterivaiheen opintojen parissa, joten koen että minulla on paljon aikaa olla SOOLin toiminnassa vaikuttamassa meidän opeopiskelijoiden asioihin. Entisenä aluetoimijana pääsin vaikuttamaan paikkakuntakohtaisesti SOOLin asioihin ja näistä tiedoista on varmasti hyötyä hallitustoiminnassa. Tärkeitä arvoja minulle ovat yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus, joita tulen vaalimaan myös SOOLin hallituksessa, jos minut valitaan mukaan. Persoonani puolesta tuon hallitukseen sanavalmiin mutta rauhallisen energian, sillä osaan tuoda mielipiteeni rohkeasti esille mutta myös kuunnella muiden asioita. SOOL on itselleni näyttäytynyt avoimena ja monikirjavaisena yhteisönä ja tavoitteena on omalta osaltani olla jakamassa tätä kokemusta myös muille jäsenille jatkossakin ja myös niille ketkä miettivät liittymistään SOOLin jäseneksi.

Tuon SOOLin hallitukseen mukanani kaiken tämän lisäksi karjalaisuutta, sillä olen alun perin kotoisin Lappeenrannasta. Tämä näkyy toiminnassani niin että kun johonkin asiaan lähden mukaan, niin asiat tehdään täysillä sekä huolella ja vaikeuksien tullessa eteen ei anneta periksi. SOOLin hallitukseen haluan päästä vaikuttamaan valtakunnallisesti opettajankoulutuksen puolesta ja tuoda opeopiskelijoiden äänet kuuluviin ennen kuin yliopisto-opinnot loppuvat. Tavoitteena on olla ylläpitämässä meille kaikille opeopiskelijoille turvallista yhteisöä, jonne kaikki ovat tervetulleita ja jossa uskalletaan tuoda omia ajatuksia esille.

Toivottavasti nähdään liittokokouksessa!« Ehdokkaat 2022

Jaa sivu somessa

Tweet