23.2.2018

Yliopistosektorille toinen lakkovaroitus

Kohdennettu työtaistelu toteutetaan lakkona 7.3.2018 yhteensä kuudessa yliopistossa ja näiden yliopistojen alaisissa harjoittelukouluissa, jos työehtosopimusneuvotteluissa ei päästä ratkaisuun 6.3. mennessä.

Jos neuvottelutulosta ei määräaikaan mennessä synny, lakko toteutetaan Aalto-yliopistossa, Hankenilla, Tampereen yliopistossa, Tampereen teknillisessä yliopistossa, Taideyliopistossa sekä Vaasan yliopistossa.

Pääsopijajärjestöjen viikko sitten antama ensimmäisen lakkovaroitus koskee yhden päivän lakkoa Helsingin yliopistossa 28. helmikuuta. Lakko alkaa, jos neuvottelutulokseen ei päästä 27.2. mennessä.

– Yliopistojen henkilöstö kokee, että nyt riitti. Arvostuksen puutteesta kertoo, että yliopistotyönantaja ei halua noudattaa yleistä palkankorotuslinjaa. Yliopistojen henkilöstö tekee koko maan kilpailukyvyn kannalta ensiarvoisen tärkeää ja vastuullista työtä. Mutta jatkuvalla joustamisella ja tehtävien lisäämisellä on rajansa, jos työnantaja ei halua niistä palkita, henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palkansaajajärjestö Pardia huomauttavat.

Järjestöjen tiedotteen mukaan yliopistosektorin neuvotteluissa ei ole kyseessä pelkkä palkkariita. Työnantajan esittämät merkittävät tekstiheikennykset eivät käy henkilöstöjärjestöille. Koko neuvotteluprosessin aikana työnantaja ei ole suostunut keskustelemaan yliopistojen palkansaajille tärkeistä tavoitteista, kuten tutkimustyön edellytysten parantamisesta sekä määräaikaisten työntekijöiden suhteellisen osuuden vähentämisestä. 

LISÄYS 27.2.2018

Kolmas lakkovaroitus

Osapuolet eivät ole päässeet sopuun yliopistoalan työehtojen neuvotteluissa. Sivistystyönantajat on hylännyt sovittelija Janne Metsämäen jättämän sovintoehdotuksen.

Tämän seurauksena palkansaajien etujärjestöt Juko, Pardia ja JHL ovat antaneet kolmannen lakkovaroituksen. Seitsemän yliopistoa eli Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lapin yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Turun yliopisto ja Åbo Akademi sekä näiden yliopistojen alaiset harjoittelukoulut ovat lakossa 14. maaliskuuta, ellei sovintoa saada aikaan.

Liittyy aiheeseen:
SOOL kehottaa tukemaan yliopistoalan mahdollista lakkoa

 

Jaa sivu somessa

Tweet