17.5.2023

Yksityisten päiväkotien lakko toteutuu 23.-24.5. – Myös uusi lakkovaroitus annettu

Lakko ja vuoronvaihto- sekä ylityökiellot koskevat myös sijaisia ja SOOLin jäseniä. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

Jos työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, tiistaina 23.5. alkaa kahden päivän pituinen lakko. Katso työtaistelun piirissä olevat työpaikat täältä

Lakon aikana opettajat eivät mene työpaikalleen eivätkä hoida työtehtäviään. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta ammattijärjestöt maksavat jäsenilleen lakkoavustusta. OAJ avustaa lakossa olevia OAJ:n ja SOOLin jäseniä 180 eurolla päivää kohden. Lakkoavustusta maksetaan niiltä viikonpäiviltä, joilta lakossa oleva menettää palkan tai todistetusti kieltäytyy tarjotusta työvuorosta lakon vuoksi.

Lakkoavustus on veronalaista tukea, ja sitä pitää hakea erikseen OAJ:stä lakon päätyttyä. Saadaksesi lakkoavustuksen sinun pitää olla liittynyt SOOLin jäseneksi ennen 8.5., jolloin lakkovaroitus on annettu.

Lakko on laillinen toimenpide ja vastuun siitä kantaa ammattijärjestö. Työnantaja ei saa kohdistaa lakkoon osallistuviin minkäänlaista painostusta, eikä saa esimerkiksi tiedustella, onko työntekijä liiton jäsen tai onko tämä osallistumassa lakkoon.


OAJ: Usein kysyttyjä kysymyksiä lakosta


Toinen lakkovaroitus ja uusi ylityö- ja vuoronvaihtokielto

OAJ on 16.5. antanut toisen lakkovaroituksen. Toteutuessaan lakko koskee osaa varhaiskasvatuksen opettajista, erityisopettajista ja päiväkodinjohtajista Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnissa ja työvuoroja, jotka alkavat 31.5.– 2.6. välisenä aikana. Katso työtaistelun piirissä olevat työpaikat täältä

OAJ antoi myös uuden ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, joka on voimassa 17.5. klo 00.01 alkaen ja päättyy 30.5. klo 13.

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelut keskeytyivät tuloksettomina perjantaina 28.4. Työehtosopimus päättyi 30.4. ja toukokuun alusta alkoi sopimukseton tila.  


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet