15.4.2018

Vuoden harjoittelunohjaaja Johanna Hildén haluaa oppia myös opetusharjoittelijoilta

SOOL on valinnut Johanna Hildénin Vuoden harjoittelunohjaajaksi 2018. Hän työskentelee Tampereen normaalikoulussa luokanopettajien harjoittelun ohjaajana.

Johanna Hildén haluaa opetusharjoittelun ohjaajana vastavuoroisesti oppia myös harjoittelijoilta, ei ainoastaan antaa palautetta ja jakaa omaa osaamistaan tuleville opettajille.

Vuoden harjoittelunohjaajan valinnassa sovelletaan SOOLin Suositukset opetusharjoittelulle -julkaisussa määriteltyjä hyvän harjoittelunohjauksen kriteereitä. Valinta julkistettiin 15. huhtikuuta SOOLin liittokokouksessa Helsingissä.

Luokanopettajaopiskelija Milla Smolanderin mukaan Johanna Hildén otti harjoittelijansa huomioon yksilöllisinä opettajaopiskelijoina, vaikka harjoittelu tapahtui pareittain. Hän ei koskaan tyrmännyt kunnianhimoisiakaan tuntisuunnitelmia vaan kannusti aina kokeilemaan. Hildénin organisointi ohjaukseen ja aikataulutus oli omaa luokkaansa ja hän oli valmistanut ekaluokkansa hyvin ulkopuolisin vierailijoihin.

"Johannan pitkä kokemus luokanopettajana ja harjoittelunohjaajana huokuu hänestä heti. Toivoisin, että jokainen luokanopettajaksi opiskeleva voisi päästä hänen ohjaukseensa! Johanna vastavuoroisesti haluaa oppia myös harjoittelijoilta, ei ainoastaan antaa palautetta ja jakaa omaa osaamistaan tuleville opettajille."

Ohjattu opetusharjoittelu on merkittävä osa opettajankoulutusta, ja henkilökohtainen ohjaus on oleellinen osa koko opetusharjoittelua. Hyvä harjoittelun ohjaaja välittää opiskelijalle selkeää ja todenmukaista käsitystä opettajuudesta sekä antaa opiskelijan kokeilla ja epäonnistua. Laadukkaan harjoittelunohjauksen perustana on ohjaajan ammattitaito ja kyky huomioida harjoittelijan yksilölliset tarpeet.

Johanna Hildénin haastattelu julkaistaan toukokuussa ilmestyvässä Sooliboolissa.

 

Jaa sivu somessa

Tweet