11.10.2018

SOOLin eduskuntavaalitavoitteet: arvostus resursseiksi

Maailman parhaaksi kehuttu koulutusjärjestelmä vaatii toimiakseen kiitospuheiden lisäksi resursseja ja huolenpitoa. Opettajaksi Opiskelevien Liiton eduskuntavaalitavoitteiden mukaan niitä tarvitaan erityisesti uusien opettajien työuran alkuun.

Opettajan työnkuvan laajentuessa tarvitsevat yhä useammat opettajat tukea työssäjaksamiseen. Erityisesti uusien opettajien työuran alkuun kohdistuvat haasteet johtavat valitettavan helposti uupumiseen ja saavat opettajat harkitsemaan alan vaihtoa.

Induktiovaihe opintojen ja työelämän välillä on keskeisiä hetkiä opettajan työuraan sitoutumisessa. Suomessa moni opettaja jää työuransa alussa ilman kunnollista suunnitteluaikaa.

Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOLin eduskuntavaalitavoitteiden mukaan jokaiselle uudessa työ- tai virkasuhteessa aloittavalle opettajalle on taattava vähintään kahden viikon palkallinen suunnitteluaika ennen opetuksen alkua.

– Laadukasta opetusta ei voida toteuttaa ilman suunnittelua ja valmistautumista, toteaa SOOLin puheenjohtaja Aleksi Vehmassalo.

Jokaiselle opettajalle on myös taattava työnsä vaativuutta vastaava palkka ja mahdollisuus vertaistukeen. Vehmassalon mukaan opettajien kutsumus ammattiinsa ei oikeuta heikkoja työolosuhteita.

– Puhuttaessa opettajien työolosuhteista muistetaan usein todeta opettajuuden olevan kutsumusammatti – ikään kuin tämä olisi peruste olla panostamatta opettajien työoloihin. On täysin nurinkurista, jos opetusalalla omistautuneita työntekijöitä ei haluta sitouttaa työhönsä.

SOOLin vaalitavoitteiden mukaan jokaisen opiskelijan henkisen hyvinvoinnin tukemiseen tulee varata nykyistä enemmän resursseja. Vehmassalo korostaa, että opiskelijoiden lisääntyneet mielenterveysongelmat tulee saada taittumaan laskuun välittömästi.

– Puutteet opiskelijoiden hyvinvoinnissa tulevat kalliiksi, kun opinnot viivästyvät tai saattavat jopa keskeytyä kokonaan. Myöskään puutteet opettajien työhyvinvoinnissa eivät tule korjaantumaan, jos he jo opiskeluvaiheessa kokevat laajasti pahoinvointia.

Suomalaiset arvostavat koulutusta ja opettajia. SOOLin tavoitteena on, että Suomen tuleva hallitus pitää huolen, että tämä arvostus näkyy vihdoin myös koulutuksen resursseissa – ei vain kiitospuheissa.


» SOOLin eduskuntavaalitavoiteet 2019Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet