19.11.2021

SOOL pettyi OAJ:n valtuuston päätökseen

OAJ:n valtuusto on päättänyt olla myöntämättä SOOLille äänivaltaista osallistumisoikeutta valtuuston työskentelyyn. SOOL edustaa jokaisen valtuustoryhmän opiskelijoita ja valmistuvia opettajia, joten päätöstä on vaikea ymmärtää ja vaikea selittää tuleville opettajille.

VASTINE, OAJ:N VALTUUSTOLLE

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n valtuusto on järjestön ylintä päätösvaltaa käyttävä elin ja sen toimikausi on neljä vuotta. Valtuusto valitsee järjestön hallituksen sekä keskuudestaan valtuuston puheenjohtajiston toimikautensa alussa ja kauden puolivälissä. Suomen Opettajaksi Opiskelevien SOOL on ollut osa niin OAJ:n valtuustoa kuin hallitustakin puhe- ja läsnäolo-oikeudella jo vuosia.

Tällä viikolla 17.–19.11. kokoontunut syysvaltuusto teki useita päätöksiä. OAJ:llä on ollut vuodesta 2019 käynnissä ammattijärjestöuudistuksen projekti, jonka tavoitteena oli keventää järjestörakennetta ja yhtenä prosessin teemoista oli myös opiskelijoiden äänivaltaisuus valtuustossa ja hallituksessa. OAJ:n valtuustoon, jossa on 150 äänivaltaista jäsentä, ei meille opeopiskelijoille ollut tilaa. Hallituksessa on 20 jäsentä, eikä sinnekään meille ollut tilaa.

Tilaa ei ollut edes piirin ulkopuolella. Opiskelijoita ei haluttu mukaan sadanviidenkymmenen valtuutetun joukkoon, eikä edes tämän lukumäärän päälle, mikä olisi myöskin ollut toimiva vaihtoehto. Tätä päätöstä on vaikea ymmärtää, varsinkin kun SOOL edustaa jokaisen valtuustoryhmän opiskelijoita ja valmistuvia opettajia.

Vaikka valtuuston päätös oli kova isku SOOLille, emme kanna kaunaa ketään kohtaan ja toivomme, että yhteistyö jatkuu. Haluamme kiittää kaikkia, jotka ovat tukeneet meitä tämän prosessin aikana ja ennen kaikkea niitä valtuutettuja, jotka äänestivät SOOLin äänivaltaisuuden puolesta. Äänestystulos oli noin 60–40 (prosenttia äänistä) äänioikeuden puolesta ja näytti sen, että emme ole asian kanssa yksin. OAJ:n säännöt kuitenkin määrittelevät, että sääntömuutoksia koskevat päätökset vaativat kahden kolmasosan enemmistön.

Asiaa on myös vaikea selittää nuorille. Opettajat ovat eläköitymässä kovaa tahtia ja uuden sukupolven opettajat ovat siirtymässä heidän tilalleen työpaikoilla. Kuinka näitä nuoria motivoidaan liittymään OAJ:n jäseniksi, kun he tietävät, että OAJ:n korkein päättävä elin ei luota opiskelijan, tulevan opettajan ääneen? Miten OAJ:n valtuusto voi puhua rohkeudesta, uudistamisesta ja osallistamisesta, kun sitä ei osoiteta edes omien opiskelijoiden suuntaan? Eriarvoisuus ja ylenkatsovuus loistavat tästä asenteesta.

On kovin huolestuttavaa, että OAJ:n valtuusto ei ole valmis muuttumaan mihinkään suuntaan. On myös erikoista, että keskusjärjestö Akavan ylivoimaisesti suurin jäsenliitto ei voi tehdä sitä, minkä jo monet muut järjestöt ovat tehneet – Akavan isoista liitoista OAJ on ainoa, jossa opiskelijoilla ei ole äänivaltaista edustusta järjestön toimielimissä. OAJ:n valtuusto ei vielä ollut valmis ottamaan tätä askelta, ja SOOL näkee tämän päätöksen epäluottamuslauseena omaa opiskelijajärjestöä kohtaan.

Toivottavasti tässä päätöksessä on hopeareunuksensa, eikä OAJ:n valtuusto hakannut viimeistä naulaa arkkuunsa ja menettänyt opettajaksi valmistuvia. Toivottavasti ensi kaudella valtuustossa on paljon uusia ja nuoria kasvoja, jotka ovat valmiita aidosti ajamaan OAJ:n tavoitetta viedä järjestö 2030-luvulle.

Valtuuston päätöksistä tältä kaudelta jää mieleen jäsenaloitteen mahdollistaminen. Jäsenaloite takaa jokaiselle OAJ:n jäsenelle mahdollisuuden tuoda asioita valtuuston käsittelyyn. Muista tämä, tuleva opettaja!

Edunvalvonta on maraton ja SOOL ei tähän pysähdy, vaan jatkaa eteenpäin. Me opeopiskelijat olemme treenanneet tätä jo monta vuotta ja jatkamme vielä – kunnes olemme vihdoin samalla lähtöviivalla muiden kanssa.


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet