3.5.2022

Opettajien lakko koskee myös SOOLin jäseniä

Lakonalaista työtä ei pidä tehdä. OAJ maksaa lakkoavustusta myös SOOLin jäsenille, jos jäseneksi liittyminen on tapahtunut ennen lakkovaroituksen antamista.

Tämän kevään lakot ovat historiallisia, sillä kuntien opettajat ovat olleet lakossa edellisen kerran vuonna 1984. Lakkoon mennään, koska sopimusneuvottelut opetusalan palkoista ja työehdoista ovat jumiutuneet niin vaikeaan tilanteeseen, että oikeudenmukaista sopimusta ei ole muuten mahdollista saavuttaa.

Tiistaina 3.5. alkava opettajien lakko on osa laajoja kunta-alan lakkoja. Lakkoon menevät Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten, Oulun, Rovaniemen, Jyväskylän, Turun, Tampereen ja Kuopion kaupunkien palveluksessa työskentelevät, OVTES- ja KVTES-sopimusten piirissä olevat työntekijät. Samaan aikaan lakon aloittavat yksityisen opetusalan sopimuksen piirissä olevat OAJ:n jäsenet 15:ssä helsinkiläisessä yksityiskoulussa ja kahdessa tamperelaisessa yksityiskoulussa. 

Älä tee lakonalaista työtä

Lakon aikana opettajat eivät mene työpaikalleen, eivät anna etäopetusta eivätkä hoida muitakaan työtehtäviään. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, ja OAJ maksaa silloin lakkoavustusta paitsi omille jäsenilleen, myös SOOLin jäsenille.

On tärkeää, että kaikki opettajat toimivat yksituumaisesti ja myös opettajaksi opiskelevat osallistuvat lakkoon, eivätkä myöskään ota vastaan lakon aikana mahdollisesti tarjottavia sijaisuuksia.

Lakkoavustus myös SOOLin jäsenille

OAJ:n maksaman lakkoavustuksen suuruus on 180 euroa päivältä, ja sitä maksetaan niiltä viikonpäiviltä, joilta lakossa oleva menettää palkan. Avustusta haetaan lakon päätyttyä ja ohjeet löytyvät OAJ:n sivuilta. SOOLin jäsenille on oma ohje, joka löytyy myös tästä.

Lakkoavustusta voidaan maksaa myös silloin, jos SOOLin jäsen työskentelee jossain muussa lakon piiriin kuuluvassa työtehtävässä, esimerkiksi lastenhoitajana tai koulunkäyntiavustajana.

Olet oikeutettu lakkoavustukseen, jos

  • sinua on pyydetty sijaiseksi lakkopäivien ajaksi ennen lakon alkamista.
  • olet kieltäytynyt tästä sijaisuudesta ja pystyt todentamaan sen.
  • olet liittynyt SOOLin jäseneksi ennen lakkovaroituksen antamista.
  • olet maksanut SOOLin kuluvan lukuvuoden jäsenmaksun.

Työntekijälle ei tule lakosta seuraamuksia

Vastuun lakosta kantaa OAJ järjestönä. Työnantaja ei saa kohdentaa yksittäiseen lakkoilijaan mitään seuraamuksia. Jos tulee paikallisesti ongelmia, ota yhteys työpaikan luottamusmieheen.

Työntekijän ei tarvitse kertoa työnantajalle etukäteen, osallistuuko hän lakkoon. Työnantajalla ei myöskään ole oikeutta kysyä sitä. 


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet