3.5.2022

Opettajien lakko koskee myös SOOLin jäseniä

Lakonalaista työtä ei pidä tehdä. OAJ maksaa lakkoavustusta myös SOOLin jäsenille, jos jäseneksi liittyminen on tapahtunut ennen lakkovaroituksen antamista.

Tämän kevään lakot ovat historiallisia, sillä kuntien opettajat ovat olleet lakossa edellisen kerran vuonna 1984. Lakkoon mennään, koska sopimusneuvottelut opetusalan palkoista ja työehdoista ovat jumiutuneet niin vaikeaan tilanteeseen, että oikeudenmukaista sopimusta ei ole muuten mahdollista saavuttaa.

Tiistaina 3.5. alkava opettajien lakko on osa laajoja kunta-alan lakkoja. Lakkoon menevät Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten, Oulun, Rovaniemen, Jyväskylän, Turun, Tampereen ja Kuopion kaupunkien palveluksessa työskentelevät, OVTES- ja KVTES-sopimusten piirissä olevat työntekijät. Samaan aikaan lakon aloittavat yksityisen opetusalan sopimuksen piirissä olevat OAJ:n jäsenet 15:ssä helsinkiläisessä yksityiskoulussa ja kahdessa tamperelaisessa yksityiskoulussa. 

Älä tee lakonalaista työtä

Lakon aikana opettajat eivät mene työpaikalleen, eivät anna etäopetusta eivätkä hoida muitakaan työtehtäviään. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, ja OAJ maksaa silloin lakkoavustusta paitsi omille jäsenilleen, myös SOOLin jäsenille.

On tärkeää, että kaikki opettajat toimivat yksituumaisesti ja myös opettajaksi opiskelevat osallistuvat lakkoon, eivätkä myöskään ota vastaan lakon aikana mahdollisesti tarjottavia sijaisuuksia.

Lakkoavustus myös SOOLin jäsenille

OAJ:n maksaman lakkoavustuksen suuruus on 180 euroa päivältä, ja sitä maksetaan niiltä viikonpäiviltä, joilta lakossa oleva menettää palkan. Avustusta haetaan lakon päätyttyä ja ohjeet löytyvät OAJ:n sivuilta. SOOLin jäsenille on oma ohje, joka löytyy myös tästä.

Lakkoavustusta voidaan maksaa myös silloin, jos SOOLin jäsen työskentelee jossain muussa lakon piiriin kuuluvassa työtehtävässä, esimerkiksi lastenhoitajana tai koulunkäyntiavustajana.

Olet oikeutettu lakkoavustukseen, jos

  • sinua on pyydetty sijaiseksi lakkopäivien ajaksi ennen lakon alkamista.
  • olet kieltäytynyt tästä sijaisuudesta ja pystyt todentamaan sen.
  • olet liittynyt SOOLin jäseneksi ennen lakkovaroituksen antamista.
  • olet maksanut SOOLin kuluvan lukuvuoden jäsenmaksun.

Työntekijälle ei tule lakosta seuraamuksia

Vastuun lakosta kantaa OAJ järjestönä. Työnantaja ei saa kohdentaa yksittäiseen lakkoilijaan mitään seuraamuksia. Jos tulee paikallisesti ongelmia, ota yhteys työpaikan luottamusmieheen.

Työntekijän ei tarvitse kertoa työnantajalle etukäteen, osallistuuko hän lakkoon. Työnantajalla ei myöskään ole oikeutta kysyä sitä. 


Lisää aiheesta

19.9.2022

Laadukas opettajankoulutus vaatii kohdennettua rahoitusta

Laadukasta opettajankoulutusta ei ole ilman riittäviä ja kohdennettuja resursseja. Opettajankoulutukseen panostaminen on SOOLin mukaan yksi olennaisimmista ratkaisuista opettajapulaan.

19.8.2022

Varhaiskasvatuksen opettajien kelpoisuusvaatimuksia ei pidä väljentää

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen on esittänyt varhaiskasvatuslain muuttamista niin, että päiväkoteihin ja esiopetukseen voisi helpommin palkata ammattikorkeakoulutuksen saanutta henkilökuntaa. SOOLin mukaan varhaiskasvatuksessa opetuksen pedagoginen vastuu tulee olla jatkossakin yliopistokoulutuksen saaneilla varhaiskasvatuksen opettajilla.

8.8.2022

Riku Oras SOOLin toiminnanjohtajaksi

Opettajaksi opiskelevien liiton uutena toiminnanjohtajana ja OAJ:n opiskelijatoiminnan asiantuntijana on aloittanut kasvatustieteen maisteri Riku Oras. Samalla koordinaattoriksi SOOLin toimistolle palaa tehtävää aiemminkin hoitanut Saara Vuorinen.

19.5.2022

Olli Luukkaisesta SOOLin kunniajäsen

OAJ:n puheenjohtajan tehtävät tänä keväänä jättänyt Olli Luukkainen on SOOLin ensimmäinen kunniajäsen. Nykyisten sääntöjen perusteella liiton kunniajäseneksi voidaan kutsua henkilö, joka on erityisellä tavalla toiminut SOOLin ja opettajaksi opiskelevien hyväksi.

5.5.2022

Kampuksilla: Tila- ja yhdenvertaisuuskysymyksiä

SOOL on jäsenistön ja jäsenyhdistystensä tukena kaikessa edunvalvonnassa, tarvittaessa myös paikallisesti kaikilla kampuksilla. Tässä tilannekatsaukset Tampereelta, Espoosta, Raumalta, Joensuusta ja Jyväskylästä.

Jaa sivu somessa

Tweet