17.3.2022

Kunta-alalla jo useita lakkovaroituksia

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja neuvottelujärjestö JUKO ovat antaneet lakkovaroituksia useille paikkakunnille. Opettajien lakot ovat osa laajoja kunta-alan lakkoja, jotka alkavat, ellei sopimusratkaisuja sitä ennen synny. Myös sijaisuuksia tekevät SOOLin jäsenet olisivat lakkojen piirissä.

OAJ tavoittelee opettajille muun muassa ansiokehityksen turvaavia palkankorotuksia, monivuotista palkkaohjelmaa sekä työmäärän rajaamista. Lakkovaroitukset koskevat kunnallisten KVTES- ja OVTES-sopimusten alaisia töitä. Näitä ovat esimerkiksi varhaiskasvatus sekä perusopetus.

– OAJ puolustaa lakolla opettajien asemaa. Koskaan ei ole hyvä aika lakolle, ja OAJ haluaakin saada sopimukset ensisijaisesti neuvotellen. Vaikka olemme edelleen keskellä pandemiaa ja Ukrainan sodan rinnalla tämä kaikki on pientä, silti kriisin keskelläkin on tärkeää huolehtia paitsi arjen jatkumisesta myös tulevaisuuden rakentamisesta, OAJ:n ja JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen totesi OAJ:n tiedotteessa 7. maaliskuuta.

  • Katso tarkemmat tiedot lakkovaroituksista ja paikkakunnista OAJ:n sivuilta.

Lakon aikana opettajat eivät mene työpaikalleen, eivät anna etäopetusta eivätkä hoida muitakaan työtehtäviään. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ maksaa jäsenilleen lakkoavustusta. Kunta-alalla on määrätty koko maassa myös ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja, joka koskevat laajimmin varhaiskasvatuksen opettajia.

Lakot koskevat myös SOOLin jäseniä

Mahdolliset lakot sekä ylityö- ja vuoronvaihtokiellot koskevat myös työssäkäyviä SOOLin jäseniä, ja hekin ovat oikeutettuja OAJ:n lakkoavustukseen. Lakkoavustus on veronalaista tukea, ja sitä pitää hakea erikseen OAJ:stä.

– Lakko on laillinen toimenpide ja vastuun siitä kantaa ammattijärjestö. Työnantaja ei saa kohdistaa lakkoon osallistuviin minkäänlaista painostusta, eikä saa esimerkiksi tiedustella, onko työntekijä liiton jäsen tai onko tämä osallistumassa lakkoon. On tärkeä toimia yksituumaisesti ja osallistua lakkoon ja yhteisiin lakkotilaisuuksiin, OAJ:n erityisasiantuntija Kaj Raiskio korostaa.

Vastauksia kysymyksiin

OAJ on koonnut vastauksia usein kysyttyihin lakkoaiheisiin sekä ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa koskeviin kysymyksiin. Sivuja päivitetään sopimusneuvottelujen aikana:

Kysymyksiä järjestöllisiin toimiin liittyen voi myös lähettää sähköpostitse osoitteeseen lakkovahti@oaj.fi


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet