Ihmisenä kasvaminen - webinaari seksuaalikasvatuksesta

2.12.2019 15:00 - 2.12.2019 17:00

Minkälaista seksuaalikasvatus on varhaiskasvatusikäisille lapsille? Onko seksuaalisuus ja sukupuoli sama asia? Miten opettajan tulisi ottaa huomioon eri sukupuoli- ja seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset eri ikäisten lasten ja nuorten kanssa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen tässä webinaarissa.

Webinaari on tarkoitettu SOOLin jäsenille. Live streamin linkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse webinaaripäivänä ennen lähetyksen alkua. Ilmoittautumiset 1.12. mennessä, samalla voit halutessasi ilmoittautua osallistujaksi paikalliseen yhteiskatsomoon.

Ilmoittaudu tästä


Ohjelma

14.00–

Mahdolliset kahvitukset kampuksien yhteiskatsomoissa

15.00

Alkusanat ja webinaarin avaus
Jenna Niemi, SOOL

15.05

Seksuaalisuuden tunteikkaat kehityspolut
Raisa Cacciatore, lastenpsykiatri, nuorisolääkäri ja tietokirjailija

Seksuaalisuus on ihanaa, tunteikasta ja hämmentävää. Välillä tunteet ovat suuria ja ihania, välillä sydäntäsärkeviä pettymyksiä. Lapset ja nuoret tarvitsevat tietoja ja taitoja ymmärtää samaan aikaan muuttuvat tunteet ja keho sekä oman harkinnan ja päätöksen vahvistamista. Aikuiset tarvitsevat tietoa ja keinoja lapsen ja nuoren herkän ja kauniin seksuaalisuuden ikätasoiseen tukemiseen ja suojaamiseen.

Lapsuus on uteliaisuutta, leikillisyyttä ja avoimuutta. Silloin ohjataan kehotunnekasvatuksen avulla. Lapsuuden seksuaalikasvatuksella, oman ja toisten kehon arvostuksella ja turvataidoilla on suuri merkitys aikuisuuteen. Myös lapsen minäkuva ja identiteetti saavat arvokkaat rakennusaineensa ympäristön hyväksynnän kautta.

Nuoruus on hehkua ja suuria tunteita. Nuori tarvitsee tunteitten tunnistamista, harkinnan vahvistamista sekä oikeaa tietoa, riittävästi yksityisyyttä ja samalla avoimet puhevälit aikuisiin – ja itsetunnon tukea itsenäistyvälle identiteetilleen.

16.30

Kuinka opettajien tulisi kohdata eri sukupuolet?
Riikka Aapalahti, opiskelija ja äiti

Riikka on äiti ja sijaisäiti seitsemälle lapselle, joista osa on sateenkaarevia ja osa jo aikuisia. Riikka on ollut sukupuoltaan miettivien lasten vanhempien vertaistuessa mukana niin kauan, kun sitä on ollut Suomessa. Hän on toiminut aktiivisesti myös ihmisoikeusrintamalla. Riikka on juuri valmistumassa sosionomiksi ja hänen toiminnallinen  opinnäytetyönsä on nimeltään: ”Sukupuoleltaan moninaisten lasten kohtaaminen Minä näen sinut -koulutus ammattilaisille”. Hänen osaamisaluettaan on lasten ja nuorten sukupuolen moninaisuus. Riikka ei puhu omista lapsistaan julkisesti, mutta hän haluaa puhua vanhempien ja lasten suulla siitä, mitä on olla tänä päivänä sateenkaareva lapsi, nuori tai heidän läheisensä Suomessa, kun sukupuolen moninaisuutta vielä pidetään monesti omana valintana tai jopa kasvatuksen tuloksena. 

16.55

Lähetyksen loppusanat, palautekysely

17.00

Webinaari päättyy, mahdollista paikallista ohjelmaa

Yhteiskatsomot ja paikalliset osuudet kampuksilla

JOENSUU
Itä-Suomen yliopisto, Futura F112 (Yliopistokatu 7)
- välipalaa tarjolla

JYVÄSKYLÄ
Jyväskylän yliopisto, Ruusupuisto RUU E307 Katri (Alvar Aallon katu 9)
- välipalaa tarjolla

OULU
Oulun yliopisto, Linnanmaa (tilatieto täsmentyy myöhemmin...)
- välipalaa tarjolla

RAUMA
Opettajankoulutuslaitos, Opiskelijatila Puutarha

TURKU
Teutori Tossu (Lemminkäisenkatu 3)

 


SOOLin teemaseminaareissa ja webinaareissa perehdytään ajankohtaisiin ja opettajankoulutuksessa vähäiselle huomiolle jääviin aihepiireihin. "Koska opettajankoulutuksessa ei kerrota kaikkea."

Jaa sivu somessa

Tweet