Sukupuolinormit kasvatuksessa ja koulutuksessa -webinaari

28.10.2020 15:00 - 28.10.2020 17:00

YOUTUBE

SOOLin webinaari pureutuu sukupuolinormeihin sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta sekä ylisukupolvisen huono-osaisuuden sukupuolittuneisuuteen. Webinaarin sisällöt soveltuvat kaikille opettajaksi opiskeleville varhaiskasvatuksen opettajista lähtien.

Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen sekä Miehet ry:n perustajajäsen Juho Pylvänäinen tarkastelevat sukupuolinormeja kasvatuksessa ja koulutuksessa eri tulokulmista tarjoten webinaarin katsojille monipuolisia näkökulmia ajankohtaiseen aiheeseen liittyen.

Webinaari on tarkoitettu vain SOOLin jäsenille. Live streamin linkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse webinaaripäivänä ennen lähetyksen alkua.

Ilmoittaudu tästä 27.10. mennessä!

Ohjelma

15.00

Alkusanat
Riku Oras, SOOL

15.05

Sukupuolinormit kasvatuksessa ja koulutuksessa
Marita Karvinen, koulutusasiantuntija, Seta

16.00

Ylisukupolvisen huono-osaisuuden sukupuolittuneisuus
Juho Pylvänäinen, varapuheenjohtaja, Miehet ry

16.50

Loppusanat


MARITA KARVINEN

Webinaarin ensimmäinen puhuja valtiotieteiden tohtori ja ihmisoikeusjärjestö Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen tarkastelee osuudessaan sukupuolinormeja sateenkaarilasten sekä sukupuolivähemmistönuorten perspektiiveistä.

”Webinaarissa käsitellään sukupuolinormeja erityisesti sukupuolivähemmistönuorten näkökulmasta. Mitä jokaisen varhaiskasvattajan ja opettajan tulisi tietää sukupuolinormeista, jotta voisi ennaltaehkäistä niiden haitallisia vaikutuksia? Valtakunnallinen varhaiskasvatussuunnitelma sekä opetussuunnitelmat velvoittavat sukupuolen moninaisuuden käsittelyyn, mutta oppimateriaalit tukevat tätä tavoitetta vain harvoin. Miten normitietoinen luenta voi paikata oppimateriaalin puutteita? Muun muassa näiden aiheiden käsittely antaa eväitä sateenkaarilasten ja sukupuolivähemmistönuorten tasa-arvon edistämiseksi.”


JUHO PYLVÄNÄINEN

Webinaarin toisessa osuudessa Miehet ry:n perustajajäsen ja nykyinen varapuheenjohtaja Juho Pylvänäinen keskittyy vanhempien sosioekonomisen huono-osaisuuden sekä koulupudokkuuden välisiin yhteyksiin. Miehet ry on feministinen ja antirasistinen järjestö, joka edistää kaikkien yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa miehisestä näkökulmasta.

”Vanhempien sosioekonominen huono-osaisuus on vahvemmin yhteydessä poikien kuin tyttöjen koulupudokkuuteen. Varhainen kotoa muuttaminen on vahvemmin yhteydessä miesten koulupudokkuuteen, kun taas varhainen perheellistyminen ennustaa vahvemmin naisten koulupudokkuutta. Erilaiset kotiolot ja niiden huomioiminen koulutuksen tukemisessa on tärkeää. Sukupuolisensitiivinen lähestyminen kaikilla kouluasteilla on tarpeen, jotta eri sukupuoliin kohdistuvat ongelmat voidaan huomata.”


SOOLin teemaseminaareissa ja webinaareissa perehdytään ajankohtaisiin ja opettajankoulutuksessa vähäiselle huomiolle jääviin aihepiireihin. "Koska opettajankoulutuksessa ei kerrota kaikkea."

Jaa sivu somessa

Tweet