Koulu osana kestävyyskriisin ratkaisua

25.3.2021 15:00 - 25.3.2021 17:00

WEBINAARI

SOOLin maaliskuun webinaarissa tarjotaan konkreettisia ideoita, apukeinoja ja työkaluja kestävyyskriisin ratkaisuun opettajaksi opiskeleville sekä jo työelämässä toimiville opettajille.

Opettajankouluttaja Hannele Cantell, kuvataideopettaja Sanni Virtanen sekä ympäristökasvatuksen asiantuntija Anna Muotka käsittelevät kestävyys-, ilmasto- ja ympäristökasvatusta monipuolisesti tarjoten käytännönläheisiä näkökulmia koulujen arkeen ja opetuksen tueksi.

Koulu osana kestävyyskriisin ratkaisua -webinaari on avoin kaikille halukkaille, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Webinaarin sisällöt ovat sovellettavissa kaikille koulutusasteille varhaiskasvatuksesta lähtien.

Ilmoittaudu tästä 24.3. mennessä!

Live streamin Youtube-linkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse. Kirjautumalla Youtubeen omilla Google-tunnuksilla myös kommentointi ja live-chat ovat käytössäsi.

Ohjelma

15.00

Webinaarin aloitus
Riku Oras, opiskelijatoiminnan koordinaattori, SOOL

15.05

Kestävyysratkaisuihin tarvitaan monia näkökulmia
Hannele Cantell, dosentti & yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto

Webinaarin ensimmäisessä osuudessa opettajankouluttaja Hannele Cantell kuvailee, mitä eri seikkoja tulee huomioida koulun kestävyyskasvatuksessa ja korostaa, että pelkkä tieto ei riitä kestävyyskriisin ratkaisussa. Aihetta esitellään muun muassa ”ilmastokasvatuksen polkupyörämallin” avulla.

15.20

Ympäristö- ja ilmastokasvatus peruskoulun arjessa
Sanni Virtanen, kuvataideopettaja

Webinaarin toisessa osuudessa vuoden 2019 Ympäristökasvatuksen ruusu -tunnustuksella palkittu kuvataiteenopettaja Sanni Virtanen kertoo ympäristö- ja ilmastokasvatuksesta peruskoulun arjessa erityisesti yläkoulun näkökulmasta. Esityksessä on esimerkkejä onnistuneista ja heikommin onnistuneista yrityksistä muuttaa maailmaa koulusta käsin sekä rohkaisevaa puhetta riittävyydestä ja työn tärkeydestä.

”Yläkoulun arjessa ympäristökasvatus on taiteilua opetussuunnitelman, vaihtuvien tilanteiden ja oman jaksamisen ristiaallokossa.  Mistä opettaja löytäisi uskoa, aikaa ja voimia, kun omatkin ympäristötunteet ovat pinnassa ja oppilaiden otsalohkoissa sinkoilee? Miten tarttua toimeen ja mikä riittää? Minkälaiset ratkaisut ovat oikeasti mahdollisia hektisen kouluelämän keskellä? Mistä löytyisi pelon ja välinpitämättömyyden tilalle toivo?”

16.05

Tukea opettajuuteen
Anna Muotka, Ympäristökasvatuksen asiantuntija, WWF Suomi

Osuudessaan ympäristökasvatuksen asiantuntija ja luokanopettaja Anna Muotka kertoo toimista, joilla luonnon monimuotoisuuden kato ja ilmastokriisi saadaan käännetyksi. Lisäksi Anna esittelee aiheisiin liittyviä ilmaisia opetusmateriaaleja, jotka soveltuvat varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

16.30

Onko lukiossa aikaa toimia kestävän tulevaisuuden puolesta?
Hannele Cantell

Puheenvuorossa pohditaan kurssivalintojen ja todistusvalinnan vaikutuksia lukiolaisten mahdollisuuksiin osallistua aktiiviseen toimintaan kestävyyskysymysten ratkaisuissa.

16.35

Katsojakysymysten läpikäynti ja webinaarin lopetus
Hannele Cantell, Sanni Virtanen ja Anna Muotka

17.00

Webinaari päättyy.

Paikalliset osuudet:

  • Turku klo 15–17.30 (Zoom). Webinaarikatsomossa voidaan keskustella vapaasti webinaarin sisällöistä. Webinaarin jälkeisessä webinaarivartissa keskustelua jatketaan kommenteissa. Vieraana on kestävään kehitykseen syventynyt biolgian ja maantieteen opeopiskelija Amalia Kokkonen.
  • Jyväskylä klo 17–18 (IG-live: @sool_jyvaskyla). Tule keskustelemaan Jyväskylän aluetoimijoiden kanssa webinaarin aiheista ja leipomaan sokkona!

HANNELE CANTELL
Kuva: Veikko Somerpuro


SANNI VIRTANEN
Kuva: Katri Väätäinen


ANNA MUOTKA
Kuva: Lauri MikkonenSOOLin webinaareissa perehdytään ajankohtaisiin ja opettajankoulutuksessa vähäiselle huomiolle jääviin aihepiireihin. Koska opettajankoulutuksessa ei kerrota kaikkea!

Jaa sivu somessa

Tweet